Öngyilkos merénylet az afgán belügyminisztériumnál

Öngyilkos merénylő repítette levegőbe magát az afgán belügyminisztériumi épületegyüttes bejáratánál szerdán Kabulban, legalább hat rendőrt megölve - közölték belügyminisztériumi források.

 

A támadó katonai egyenruhát viselt, és több ellenőrző ponton is átkelt, mielőtt a bejáratot elzáró sorompóhoz ért. Amikor egy rendőr feltartóztatta, működésbe léptette a mellényébe rejtett robbanószerkezeteket. Egy minisztériumi dolgozó arról számolt be, hogy éppen kifelé sietett a létesítményből, amikor a detonáció visszarepítette az épületbe.

Percekkel a terrorcselekmény után Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője bejelentette, hogy az általa képviselt csoport felelős a támadásért. Mudzsahid néhány órával korábban megismételte korábbi fenyegetését, miszerint a szombaton rendezendő elnök-, illetve tartományi önkormányzati választásokon részt vevő szavazók valamennyien a szervezet által tervezett támadások "jogos célpontjai" lesznek.

Megfigyelők szerint a tény, hogy a merénylőnek sikerült az ország egyik legszigorúbban őrzött intézménye ellen ilyen méretű támadást végrehajtania, valószínűleg sokakat távol fog tartani az urnáktól.

Az afganisztáni tálibok előre bejelentették, hogy minden erejükkel a voksolás megakadályozásán lesznek. Az elmúlt hetekben számtalan véres tettet hajtottak végre. Ugyancsak szerdán biztonsági források arról adtak hírt, hogy tálib fegyveresek az ország északi részén megöltek kilenc embert, akik közül az egyik a helyi tartományi tanács jelöltjeként indult volna a választáson. A szélsőségesek a kilenc áldozatból hármat lefejeztek.

A szerdai bűntettekkel párhuzamban Zahír Azími, az afgán védelmi minisztérium szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kormányerők készen állnak a szombati elnökválasztásra, s közel 195 ezer katonával garantálják országszerte a voksolás biztonságos lefolyását.