Véletlenül hoztak működésbe egy robbanószerkezetet Afganisztánban

Véletlenül hoztak működésbe egy robbanószerkezetet kedden a kelet-afganisztáni Logar tartományban, a detonációban hat tálib vezető és egy öngyilkosjelölt merénylő vesztette életét - közölte az afgán titkosszolgálat.

A helyi idő szerint 12 óra 30 perckor bekövetkezett robbanásban az afganisztáni tálibok hat parancsnoka halt meg. A baleset egy nappal azután történt, hogy Faráh tartományban is túl korán lépett működésbe egy robbanószerkezet, amelyet fegyveresek épp egy gépkocsiban akartak elrejteni. Abban a detonációban öt merénylő vesztette életét.

Az afgán biztonsági erők ezzel párhuzamosan több mint huszonkét tonna robbanóanyagot foglaltak le, ez több száz pokolgép készítésére lett volna elegendő. Az ügyben nyomozást indítottak, egyelőre azonban senkit nem vettek őrizetbe.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a robbanóanyagot mintegy 450 zsákban tárolták egy pincében a viszonylag békés észak-afganisztáni Tahár tartományban, ahol a tálibok csak az utóbbi években erősödtek meg valamelyest.

Afganisztánban április 5-én lesz elnökválasztás, amellyel egy időben megválasztják a harmincnégy tartományi tanács tagjait is. A tálibok korábban bejelentették, mindent elkövetnek, hogy megzavarják a választást, amelyet "színjátéknak" minősítenek. A voksolás lebonyolításában közreműködőket halállal fenyegetik.

A nagyobb városokban magas fokú készültséget rendeltek el, a biztonsági erők 352 ezer tagját mozgósították országszerte, hogy megelőzzék a szavazófülkék elleni támadásokat.