Hajléktalanokat foglalkoztató üzemet és dísznövényházat adtak át a Ferencvárosban

Brikettálóüzemet és dísznövényházat adtak át kedden Budapesten a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. területén Az utcáról a munka világába mintaprojekt keretében.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az átadási ünnepségen elmondta, hogy a tárca a Start Minta Program keretében 106 millió forinttal támogatja a 2013. november 1-én indult és idén április végén záruló projektet.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány jelentős változtatásokat hajtott végre a foglalkoztatáspolitikában, a segély helyett munkát ad, illetve senkit nem hagy az út szélén.

Az NGM államtitkára kiemelte, szükség van a hajléktalanok mellett az alacsony végzettségük, a tartósan munkanélküliek esetében is az állami támogatásra ahhoz, hogy a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni. Utalt arra, hogy a novemberben indult és április végéig tartó téli közfoglalkoztatási programban 200 ezren dolgoznak, vagy vesznek részt képzésben.

Hoffmann Imre elmondta, hogy 2014-ben a közfoglalkoztatási programra 183,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Évről évre növekszik a közfoglalkoztatottak között a munkaerőpiacon elhelyezkedni tudók aránya - tette hozzá.
Hoffmann Imre kiemelte, hogy a ferencvárosi mintaprojekt 100 hajléktalant von be a közfoglalkozásba, és jelentős értéket teremt. A projekt keretében a brikettáló üzem, a dísznövényház kialakítása mellett támogatták a személyi kiadásokat, a bérköltséget és eszközbeszerzéseket is.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: ez a projekt is mutatja, lehet értelmes, értékteremtő munkával is utcáról a munka világába eljuttatni embereket.

Sebők Endre, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az ország legnagyobb hajléktalan közfoglalkoztatójaként működnek, 2011 óta több száz hajléktalan dolgozik náluk, lehetőséget teremtve ezzel a normális életbe való visszatérésre.

A projektet megvalósító kft. ügyvezetője elmondta, hogy a kerületben a park gondozásakor keletkező faanyagot gyűjtik össze, amit eddig pénzért szállíttattak el, ezt dolgozzák fel, és adják át a tüzelőanyagot a rászoruló ferencvárosi lakosoknak, a dísznövényházban pedig kiültetendő növényeket termesztenek majd.