Szevasztopoli magyar: az ukrán vállalatok távoznak, állás csak orosznak van

Szevasztopolból láthatóan kivonul sok ukrán vállalat, és munkát jószerivel csak orosz állampolgárok találnak - mondta el a 340 ezres dél-krími városban élő magyar az MTI-nek.

A kárpátaljai, beregszászi születésű István már 22 éve él az orosz fekete-tengeri flottának otthont adó városban, az Ukrajna függetlenné válását követő évben költözött a Krímbe.

Jelenleg banki pénzbegyűjtőként dolgozik, és nemrégen közölték vele, hogy már csak néhány hétig lesz munkája. Elmondta, hogy az ukrán bankok sorra zárják be fiókjaikat a városban, és az ukrán vállalatok is távoznak az orosz fennhatóság alá került félszigetről. (Szerinte a cégek részben politikai utasításra zárnak be, illetve nem akarják kiváltani orosz működési engedélyüket.)

Az ukrán vállalatok kivonulása miatt sokan utcára kerülnek, új munkát kell keresniük.

A feleségével és két gyerekével a Krímben élő István nehéz helyzetbe került, azt tapasztalta ugyanis, hogy a cégek szóba sem állnak ukrán állampolgárokkal. "Ha rövid időn belül nem váltom ki az orosz állampolgárságot, akkor munkám egyáltalán nem lesz" - mondta, és hozzátette, "ahol csak megkérdeztem, mindenhol azt mondták, hogy amíg nincs orosz igazolványom, addig nem akarnak még társalogni sem".

Elfogadja, hogy az oroszpárti többség az Oroszországhoz való csatlakozást választotta, "de nagyon sok ukrán nemzetiségű meg akarja tartani ukrán állampolgárságát". Úgy tűnik azonban, hogy "ukrán állampolgárként lassan már dolgozni sem lehet majd itt".

Oroszország azt állítja, hogy nem kényszerít senkit erre a lépésre. István azt mondta, "eddig én is úgy gondoltam,hogy nem veszem fel az orosz állampolgárságot". De rákényszerülhet arra, hogy folyamodjon érte, pedig nincs ínyére az orosz állampolgárság. "Nekem az első perctől fogva nem tetszett, ahogy Oroszország megszállta a Krímet" - tette hozzá.
Felidézte, annak idején saját szemével látta, hogy Szevasztopolban jelzés nélküli orosz fegyveres katonák körbezártak egy ukrán katonai egységet, az esti híradóban pedig azt hallotta, hogy ez a krími önvédelmi egységek akciója volt. "Kezdettől fogva mindenhol orosz katonák voltak, nem tetszett, hogy hazudtak" - mondta.