Az ENSZ-ben meghosszabbították Izsák Rita független szakértő mandátumát

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa újabb három évvel meghosszabbította Izsák Rita kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértő mandátumát - közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken hivatalában fogadta Izsák Rita kisebbségi ügyekkel foglalkozó független szakértőt, akinek újabb három évvel hosszabbította meg mandátumát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa - közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A világszervezet testülete arról is döntött, hogy a magyar szakértőt ezentúl - eddigi hatásköre mellett - a különleges jelentéstevő cím is megilleti, ami - a közlemény szerint - nagyobb súlyt ad szakértői szerepének.

A jelentéstevő az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbség tagjai jogairól szóló nyilatkozatának gyakorlati alkalmazását hivatott elősegíteni a világ 193 tagállamában. További feladata, hogy vezesse az ENSZ egyetlen kisebbségügyi testületének, a Kisebbségi Fórumnak a munkáját, és annak évenkénti ülését.

Izsák Rita díjazás nélkül, kormányoktól és szervezetektől függetlenül látja el munkáját. A szakértő az elmúlt három évben rendszeres tematikus jelentéseket készített az Emberi Jogi Tanács és az ENSZ Közgyűlése számára, főként vallási és nyelvi kisebbségi problémákra összpontosítva. A magyar szakértő az elmúlt három évben a világ számos régiójában is megfordult, többek között Bosznia-Hercegovinában, Kamerunban és Nigériában.

Az Emmi péntek délután közleményében azt írta: Balog Zoltán gratulált a roma származású független kisebbségügyi szakértőnek mandátuma megújításához. Hangsúlyozta, hogy Izsák Rita felelősségteljes nemzetközi pozíciója is bizonyítja: "a Magyarországon kialakult emberi jogi kultúrából mindenki meríthet, aki nyitott arra". Emellett pedig a lehetőségek adottak minden roma származású magyar ember számára, aki maga is tesz saját felemelkedéséért - tették hozzá.