Fejlesztési részleget épített Salgótarjánban a Sinia bútorgyártó

Hatszázmillió forintos beruházással új fejlesztési részleget épített Salgótarjáni gyárához a Sinia Bútorgyártó Kft. - közölte Joost Vandendriessche ügyvezető igazgató a design központ bemutatásán, csütörtökön az MTI-vel.

A belga érdekeltségű cég jelenleg 220 embert foglalkoztat Salgótarjánban, a fejlesztési részleg kialakításával most 21-gyel növelik a dolgozói létszámot. Bátonyterenyén szeptemberre elkészülő új gyáregységükkel pedig összesen négyszáz embernek adnak majd munkát Nógrád megyében.

A Bátonyterenyén mintegy kétmilliárd forintból épülő új gyártóüzem alapkövét két hete Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tette le a cégvezető. Az épülő bútorgyárban bőr és szövet ülőbútorokat fognak gyártani. A salgótarjáni design center a cég mindkét nógrádi gyárát ki fogja szolgálni - közölte Joost Vandendriessche.

Hozzátette: a fejlesztési részleg kialakításához 192 millió forint uniós, illetve hazai forrású támogatást nyertek, 150 milliót az építéshez, 42 milliót pedig a szükséges technológia beszerzéséhez.

A Sinia 2012-ben még 3,6 milliárd forint értékben forgalmazott ülőbútort, a cég termelését döntően a Benelux államokba exportálja. Tavaly több típustermék gyártását a szlovákiai gyárába telepítették át, így a salgótarjáni gyártásból a bevétel 3,2 milliárdra csökkent.

A design centerrel és a bátonyterenyei üzem beindításával az idei értékesítés várhatóan eléri majd a négymilliárd forintot közölte a cégvezető.

A Sinia a belga RECOR csoport tagja, az anyavállalat meghatározó szereplő a Benelux államok, illetve Észak-Franciaország ülőbútor-piacán. Belga gyárukban gyártanak konyha- és szobabútort is. A salgótarjáni leányvállalatot 15 éve hozták létre.