Aegon: rosszak a kényszervállalkozók és minimálbéresek nyugdíjkilátásai

Magyarországon minden harmadik adófizető csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot, ami bevételkiesést jelent az állam számára, és negatív hatással van az érintett munkavállalók, vállalkozók nyugdíjkilátásaira - hívja fel a figyelmet az Aegon Magyarország.

A társaság közleményében ismerteti: a KSH adatai alapján jelenleg közel 400 ezer egyéni vállalkozó van Magyarországon, a nem hivatalos becslések szerint azonban számuk akár ennek a duplája is lehet. A vállalkozók egy része eltérő okokból ugyan, de minimálbérre van bejelentve.

Az öregségi nyugdíj alapját azonban kizárólag a bejelentett fizetés képezi, az azon felül kapott dolgozói "juttatás" vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét. A keresetük bizonyos része (például a minimálbér) után járulékot fizetők így csak mostani bevételük töredékét kapják kézhez idős korukban.

Még súlyosabb a helyzetük a magyar munkaerőpiacon 10-17 százalékos arányban jelen lévő feketemunkásoknak, hiszen akik nincsenek bejelentve, egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra. Ezért célszerű az anyagi lehetőségekhez mérten rendszeresen megtakarítani a nyugdíjas évekre - teszik hozzá.

A januártól bevezetett adójóváírás régóta meglévő hiányt pótol az egyéni élet- és nyugdíjbiztosítási piacon. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka jár személyi jövedelemadó (szja) kedvezményként a befizetőnek. Az adójóváírás legfeljebb évi 130 ezer forint lehet, és a 2013. december 31. után kötött nyugdíjbiztosításokra vehető igénybe - hívja fel a figyelmet Tavaszi Beatrix, az Aegon Magyarország életbiztosítási termékfejlesztési igazgatója.

A társaság közölte továbbá, hogy az Aegon Magyarország oldalán egy speciális online nyugdíjkalkulátor segítségével most bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeknek megfelelő, gondtalan nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.