Liget Budapest: nagy érdeklődés kíséri a nemzetközi tervpályázatot

Nagy érdeklődés kíséri a Városligetbe tervezett, múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat weboldalát: a Liget Budapest projekt pályázatainak február végi megjelenése óta már 130 országból csaknem 30 ezren látogatták meg az oldalt, és több mint 1500-an regisztráltak is a kiírásra.

A Városliget hosszú távú, átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projekt tervpályázatán öt új épületre négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg - idézi fel a pályázat részleteit a Szépművészeti Múzeum hétfői közleménye.

A 870 ezer euró (mintegy 270 millió forint) összdíjazású nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.
A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontandó volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok mögötti területen épülhet fel.

A felhívás szövege a www.ligetbudapest.org címen érhető el.