Videós jeltolmács-szolgáltatás segíti a fogyatékkal élőket

Hétfőn elindult egy videó alapú jeltolmács-szolgáltatás tesztje. A rendszer félmilliárd forintos beruházással jött létre, hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy egészségügyi ellátások alkalmával segítheti az érintetteket. Orbán Viktor miniszterelnök a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségében (SZINOSZ) azt mondta: az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent a fogyatékossággal élők munkanélkülisége, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjai 1250 darab tablettel próbálhatják ki a KONTAKT videó jelnyelvi tolmács szolgálatot. A rendszer tesztidőszaka jövő február végéig tart. A program lényege, hogy a siketeknek és nagyothallóknak a jövőben már nem kell jelnyelvi tolmács jelenléte ahhoz, hogy ügyeiket intézzék.

A rendszer kétféleképpen használható. Az első, ha a hallássérült szeretne telefonon vagy interneten kommunikálni egy halló emberrel, akkor csak fel kell hívnia egy internetes videorendszeren át a tolmácsot, aki helyette beszél a hívott féllel. A második, ha a siket ember személyesen tárgyalna valakivel, akkor például egy táblagép segítségével az interneten át videokapcsolatot létesít a jelnyelvi tolmáccsal, aki segít a hallássérültnek.

A SINOSZ elnöke jeltolmács segítségével azt mondta: a szolgálat sikeréhez szükség lesz az ép emberek együttműködésére is. „Ez nem valami varázseszköz, nem olyan, mint egy varázspálca. Mindenkinek alaposan hozzá kell tennie a saját részét, a hallássérülteknek ugyanúgy, mint például a munkaadóknak, ahol dolgozunk vagy a közszolgáltatást adó munkatársaknak” – fogalmazott Kósa Ádám.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke hozzátette: a jelnyelvi tolmácsszolgálatnak köszönhetően elhárul az a kommunikációs akadály, ami miatt gyakran nem jutottak munkához a siketek.

Minden magyar ember számára, fogyatékkal éljen vagy sem, jó hír, hogy méltóbb élet lesz Magyarországon a videó alapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatás megindulásával – jelentette ki Orbán Viktor a rendszer tesztidőszakát megnyitó rendezvényen. A kormányfő hangsúlyozta: a tolmácsszolgálat legnagyobb érdeme, hogy nagyban javítja a siketek és nagyothallók elhelyezkedési esélyeit.

„Az egész magyar társadalom szempontjából azt tartom a legfontosabbnak, hogy a munkalehetőség és a munka által megadott emberi méltóság sok olyan ember számára is megadatik most, aki korábban ebben nem részesülhetett, csak azért mert egyébként fogyatékkal élő” – mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: A fogyatékossággal élők munkanélkülisége az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban.