Halálbüntetés: helybenhagyta egy indiai fellebbviteli bíróság az erőszaktevők halálbüntetését

Helybenhagyta csütörtökön Újdelhi egyik fellebbviteli bírósága, hogy halálbüntetéssel sújtsák azt a négy férfit, aki 2012 decemberében csoportosan megerőszakolt és halált okozva bántalmazott egy egyetemista lányt.

Egy indiai különbíróság szeptemberben ítélte halálra az elkövetőket, a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be.

Az ügyben az említett négy elítélten kívül még további két férfi ült a vádlottak padján: egyikük a börtönben felakasztotta magát, míg a másikra - aki a bűncselekmény idején fiatalkorú volt - tavaly augusztusban három év javítóintézetben letöltendő büntetést szabtak ki.

A hatfős csoport 2012 decemberében az indiai fővárosban autóbuszukban erőszakolta meg a 23 éves diáklányt, és egy vasrúddal bántalmazta, minek következtében az áldozat később belehalt sebesüléseibe. A 23 éves nővel volt a barátja is, őt megkötözték és megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki egész Indiában, aminek nyomán a szövetségi kormány a hasonló bűncselekmények szigorúbb büntetéséről határozott.

A vádlottak egyik ügyvédje csütörtökön közölte: a legfelsőbb bíróságon megfellebbezik a halálbüntetést megerősítő döntést.