Kövér: magunkon segítünk, ha a fogyatékkal élőkön segítünk

A társadalom számára egyértelművé kell tenni, hogy magunkon segítünk, ha a fogyatékkal élőkön segítünk hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, miután látogatást tett a dunaújvárosi Bercsényi utcai Jószolgálati Otthonban.

A házelnök szerint bárki kerülhet hasonló helyzetbe, mint az otthonban élők, "egy baleset miatt vagy gyermekvállalás során", de utána is természetes szeretettel kell gondoznia hozzátartozóját.

Kiemelte: Magyarország a fogyatékkal élők ellátásában is jobban teljesít, mint négy évvel korábban, de "nem lehetünk elégedettek, mert sok minden vár megoldásra". A tennivalók leltárát el kell készíteni és meg kell próbálni forrásokat keresni hozzájuk - mondta.

Kövér László fontosnak nevezte, hogy mindenki tudatában legyen: "sokkal több ember él fogyatékkal közöttünk, mint amennyit gondolnánk". A 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva kiemelte, a lakosság 4,6 százaléka él együtt valamilyen fogyatékossággal, "ami óriási szám". Hozzátette: a fogyatékkal élők közül minden második mozgásában korlátozott, minden negyedik látássérült, minden ötödik hallássérült vagy beszédhibás és minden hatodik értelmi fogyatékos.

A házelnök hangsúlyozta, hogy 2010-ig a politikában és a közéletben "kifejezetten periférikus terület volt" a fogyatékkal élőké, miközben a gazdasági válság kezelésekor az "elviselhetőnek tűnő anyagi támogatást" sem kapták meg. Jelezte, hogy a Fidesz két fogyatékkal élő politikus, Kósa Ádám és Tapolczai Gergely révén szimbolikusan is jelezni próbálta mindenki számára: rájuk nagyobb figyelmet kell fordítani.

Közölte: erkölcsi és anyagi lehetőségek tekintetében is a "rendelkezésre álló eszközökkel élve megpróbáltuk növelni a korábbi támogatásokat". A fogyatékkal élőket segítő társadalmi szervezetek költségvetési támogatása mellett olyan programokat támogatott a kormány, amelyek életlehetőségeik javítását célozták, valamint a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munka világába jutást segítették 40 milliárd forint feletti összeggel - fűzte hozzá.

Kövér László kiemelte, hogy tíz éve a fogyatékkal élő emberek "egyfajta meghökkenést váltottak ki jelenlétükkel" az egészséges társadalom számára. Hozzátette, hogy az önkéntes munka köznevelésbe illesztése révén sok diák, valamint hétköznapi ember hajlandó szabadideje terhére támogatást nyújtani és ezzel szebbé, kényelmesebbé tenni a fogyatékkal élők mindennapjait.

Galambos Dénes Fejér megyei kormánymegbízott elmondta, az otthonban kiderült, hogy a Nemzeti Rehabilitációs Szolgálatnál működő felülvizsgálati rendszer a fogyatékkal élőket hónapokig várakoztatja, ezért áttekinti az eljárásrendet és változtatni fog rajta.

Jelezte, hogy a normatív finanszírozás mellett azokat a támogatásokat is meg kell találni, amelyek az otthonban folyó munka maximális elvégzéséhez, annak javításához szükségesek. Cserna Gábor (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a város szociális rendszere az ellátási terület valamennyi szegmensét lefedi évtizedek óta.

A Jószolgálati Otthonnal kapcsolatban megjegyezte: 24 éve sokkal kisebb befogadóképességgel indult, de a különböző állami és uniós források segítségével folyamatosan fejlesztik a két intézményegységet. Ma már a napközi otthon, az ápoló otthon, az átmeneti otthon és a támogató szolgálat is része az intézménynek. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati adósságátvállalás következtében további fejlesztéseket valósíthatnak meg a Jószolgálati Otthonban.