Negyvenezer új munkahelyet hozhatnának az energetikai felújítások

Összesen 40 ezer új munkahely jöhet létre, és 100 ezer ember otthona újulhat meg évente a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint, ha Magyarország az új uniós költségvetési időszakban a források legalább 6 százalékát a lakások energetikai felújítására fordítja. Ez történelmi lehetőség – hangsúlyozta a MEHI vezetője.

Három éve cserélték le egy pécsi panel nyílászáróit, akkor leszigetelték az egész épületet is. Studi Lászlónénak csak az erkélyajtót kellett cserélnie, a többi nyílászárót már évekkel korábban kicseréltette, hogy spóroljon. „Tavaly a megtakarításom egész évben 73 ezer forint volt. 22-23 fok az úgy is megvan, hogy le vannak tekerve a radiátorok” – magyarázta a nő a Híradónak vasárnap.

Egy átlagos magyar család rezsijének háromnegyede a fűtésre megy. Ha azonban rosszul, vagy egyáltalán nincs szigetelve egy ház, a felhasznált energia fele, harmada is kárba veszhet. A hőkamerás képeken jól látszik, hogy az ajtóknál, ablakoknál rengeteg hő távozik. Egy jól szigetelt lakás energiafelhasználása akár ötöde is lehet egy felújításra szorulónak.

A lakások energetikai felújítására a mostaninál több lehetőség lesz az idén kezdődő uniós költségvetési időszakban. A kormány azt tervezi, hogy a jövőben támogatnák az ingatlanok külső nyílászáróinak cseréje mellett, a megújuló energiafelhasználás növelését vagy éppen az épületek nyári hővédelmének javítását is.

„Ma Magyarországon 3 millió család ingatlankorszerűsítése lenne a hosszú távú cél, ami több százezer ingatlant érinthet első körben. Panelházakról, társasházakról van szó” – magyarázta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Úgy vélte, a beruházásokra több százmilliárd forint is juthat.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője úgy látja: történelmi lehetőség előtt áll Magyarország. Bart István azt mondta: évente akár 100 ezer ember otthona, csaknem 40 ezer lakás is megújulhat.

„Az energiahatékonysági beruházások azért jelentenek óriási lehetőséget a magyar gazdaság számára, mert nemcsak a rezsicsökkentéshez járulnak hozzá, hanem egyúttal nagyon sok munkahelyet is teremtenek” – állapította meg a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Intézet friss tanulmányában azt javasolta, hogy a teljes uniós forrás 6 százalékát fordítsa a kormány az épületek energiahatékonyságának növelésére. Úgy számoltak, hogy ez összesen 40 ezer új munkahelyet teremt, évente pedig 70 milliárd forint költségvetési többletbevételt hozhat.

Az elemzés szerint ráadásul, ha a lakóépületeken túl a programot kiterjesztenék a középületekre és vállalkozásokra is, akkor 2020-ra, éves szinten 100 milliárd forint energiaköltséget takaríthatna meg az ország.