Lovak veszélyeztetik az óriáspandák táplálékát

Lovak képében új veszély fenyegeti a természetben még megtalálható 1600 óriáspandát.

A biztonságos befektetést kereső gazdálkodók Kína Szecsuan tartományában egyre több lovat vásárolnak, majd kicsapják őket legelni a Volong Nemzeti Természetvédelmi Terület védett pandaélőhelyére – mutatta ki egy új kutatás. A lovak elpusztítják azokat a bambuszligeteket, amelyektől a pandák táplálkozása függ.

Vanessa Hull, a Michigan Állami Egyetem kutatója szerint nem volt szükség pandaszakértőkre ahhoz, hogy észrevegyék a problémát, amikor rábukkantak a lovak érintette bambuszligetekre. „A semmi közepén terültek el, és olybá tűntek, mintha valaki átgázolt volna rajtuk egy fűnyíróval” – magyarázza.

Az óriáspandák élőhelyüket és táplálékukat tekintve nagyon válogatósak. Félreeső, erdős területre van szükségük, és szinte kizárólag csak bambuszt fogyasztanak. A pandaélőhelyeket hosszú ideje fenyegeti az erdőirtás, ezért a természetvédők eddig az ilyen gyakorlatok korlátozására fókuszáltak a medvefaj védelméért. Ám Hull és csapata észrevette, hogy a védett területekről egyre gyorsabb ütemben tűnik el a bambusz.

Óriáspandák a Volong Nemzeti Park területén. (Fotó: AFP)

Óriáspandák a Volong Nemzeti Park területén. (Fotó: AFP)



Szóba elegyedve a helyi gazdálkodókkal kiderítették, azok más területek lakosaitól úgy hallották, a lovak egyfajta profittermelő „fejőstehén”-ként használhatóak. A lovakat nem lehet a szarvasmarháknak fenntartott területeken legeltetni, így a farmerek a Volong rezervátumba csapják ki őket, majd összeterelik a ménest, ha sürgősen pénzre van szükségük. 1998 és 2008 között a Volong területén lévő lovak egyedszáma 25-ről 350-re nőtt.

Eme 350 állat valószínűleg 30 ménesben él. Hull és csapata négyet közelített meg, és mindegyikben ellátott egy lovat GPS-nyakörvvel. Kiderült, hogy az állatok lakókörzete átfedi a pandákét, mindkét fajt ugyanazon napsütötte lankák és bambuszligetek vonzzák. De míg egyetlen ló és egyetlen panda körülbelül ugyanakkora mennyiségű bambuszt fogyaszt el, 20 ló egyetlen ligetben egyszerre már teljesen lecsupaszítja a természetes kínálatot, igen keveset hagy maga után a később érkező magányos mackóknak.

Csien-kuo Liu, a Michigani Állami Egyetem szakembere szerint a háziállatok a világ biodiverzitási gócpontjainak nagy részére hatással vannak. „A Föld összes szárazföldi emlősének 20 százalékát adják, ennélfogva kisajátítják maguknak azokat a kulcsfontosságú erőforrásokat, amelyek a bolygó törékeny ökoszisztémáinak fenntartásához szükségesek” – magyarázza.

A Journal for Nature Conservation folyóiratban ismertetett tanulmány mindenesetre sokat nyom a latban, mert amikor a kutatók bemutatták eredményeiket a Volong szakembereinek, azok nyomban kitiltották a lovakat a rezervátum területéről.