Gépek - Leonardo da Vinci-modellekből nyílik kiállítás

A kiállítás április 18-áig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Gépek címmel Leonardo da Vinci vázlatai és rajzai alapján készült modellekből nyílik kiállítás csütörtökön Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Az Olaszországból érkező interaktív kiállításon huszonhárom modell lesz látható. A fából készült, nagyméretű tárgyakat - Leonardo repülő szerkezeteit (helikoptert, légcsavart, ejtőernyőt), a különféle harci gépeket, szekereket, várvédő erődítményt, a golyóscsapágyat, a biciklit, a nyomda- és a dobgépét, színházi emelőt, emelődarut és a kilométer-talicskát - a reneszánsz művész, tudós és felfedező alkotásai alapján készítették el.

A német székhelyű Kontakt Kiadó szervezésében megrendezésre kerülő kiállításon a tárgyak közül jó néhány makettet megérinthetnek és ki is próbálhatnak a látogatók - mondta el Nagy Johanna, a kiállítóhely igazgatója az MTI-nek.

Leonardo da Vinci (1452-1519) úgy vélekedett, hogy a természet számos technikai probléma megoldásához mintaként szolgálhat. Feljegyzéseinek, tanulmányainak azonban csak negyede, néhány ezer rajz, vázlat maradt hátra. A reneszánsz művész, tudós és felfedező hagyatékát javarészt európai múzeumokban, magángyűjteményekben őrzik.

A Zalaegerszegen bemutatásra kerülő makettek készítője a magyar származású Antal Lajos (Antal Ludovic). Az Erdélyben élő faszobrász - Michele Lombardi professzor Leonardo Da Vinci: Genius of the machnises című könyve egyik szerzőjének felkérésére - csaknem egy évtizede készít modelleket. Több hetet töltött el Firenzében, a toscanai San Gimignanóban, Rómában és Szardínia szigetén, hogy részt vehessen a modellek elkészítésében, összeállításában.

A kiállítás április 18-áig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Hangverseny- és Kiállítóteremben.