A Gazprom a pénzét követeli Ukrajnától

1,55 milliárd dolláros adósságainak törlesztésére szólította fel Kijevet az orosz gázipari óriás. Ha Ukrajna nem fizet, nincs több kedvezmény az orosz gázszállítmányokra.

Adósságainak törlesztésére szólította fel Ukrajnát szombaton a Gazprom orosz gázipari óriás, amelynek szóvivője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy Kijevnek 1,55 milliárd dollár tartozása van. Ha Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, Moszkva a továbbiakban nem tud kedvezményt adni az orosz gázszállítmányokra - hangsúlyozta a vállalat szóvivője.

Oroszország azt követően biztosított kedvezményt Ukrajnának, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt. A gáz ára ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkent a Kijevnek 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról.

Ukrajnát a november óta tartó tüntetéssorozat és a belpolitikai válság az államcsőd szélére sodorta. A héten hivatalba lépett átmeneti kormány azzal vádolja az előző vezetést, hogy tönkretette az országot és milliárdokat sikkasztott el. Ukrajna az elmúlt időszakban jelentősen, ötödére - napi 15-25 millió köbméterre - csökkentette az orosz gázimportot, ukrán indoklás szerint azért, mert a szokásosnál melegebb az időjárás, és jelentősre duzzadt az ukrán felhasználók kifizetetlen gázszámlája.

Az ország évente átlagosan 55 milliárd köbméter földgázt használ fel, ennek több mint a fele orosz import. A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szállított földgáz árát. Ukrán tájékoztatás szerint az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Az ország tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató korábban április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg kifizetésére.