Oroszország vadászgépeket helyezett harckészültségbe

Harckészültségbe helyezték az orosz nyugati katonai körzet vadászgépeit Oroszország nyugati határain a korábban elrendelt gyakorlat keretében - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az orosz fegyveres erők megerősített harci ügyeletet tartanak az említett térség légterében. A vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben a határ menti területen. Az elfogó vadászgépek pilótái azt gyakorolják, hogy miképpen vételezzenek üzemanyagot a levegőben folyamatosan tartózkodó Il-78-as üzemanyag-feltöltő gépekről - derült ki a csütörtöki közleményből.

Eközben az orosz külügyminisztérium azt közölte: megalkuvás nélkül védik "az orosz honfitársak" érdekeit. Az állásfoglalás néhány órával azután került fel az orosz külügy Twitter-oldalára, hogy hajnalban a Krím félszigeti Szimferopolban egyenruhás orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét. Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy "Ukrajnában tömegesen megsértik az emberi jogokat". A bejegyzés szerint "az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok tényleges megsértésére".

Az orosz külügyminisztérium vezetése szerdán Szergej Lavrov tárcavezető elnökletével ülésezett, és megvitatta a minisztérium feladatait az emberi jogok védelmében. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban elhangzott, hogy a tárca aggódik "az emberi jogok súlyos megsértése, az anyanyelvhasználat elnyomása, az etnikai és nemzetiségi alapú hátrányos megkülönböztetés, a történelmi-kulturális emlékek megtámadása és a vandalizmus miatt". Ez a megállapítás feltehetően az elmúlt napokban Ukrajna szerte ledöntött több tucat Lenin-szoborra utal.

Időközben Moszkvában bejelentették, hogy a nap folyamán a Krím félszigetre utazik Andrej Jurov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanácson belül működő, külföldön élők jogait vizsgáló bizottság elnöke. "Jogvédők szerint most a Krímben a legkritikusabb a helyzet, ezért döntöttem úgy, hogy odautazom" - mondta a szakember. Az oroszországi jogvédő tanácsban korábban külön munkacsoportot hoztak létre az emberi jogok ukrajnai tiszteletben tartásának vizsgálatára.

Az Oroszországhoz tartozó délorosz Tatárföld parlamentje is küldöttséget menesztett csütörtökön a Krím félszigetre, amelynek tatár nemzetiségű közössége a félsziget Ukrajnától való elszakítása ellen lépett fel. A Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban ülésező törvényhozás felhívást fogadott el, amelyben "a krími konfliktus békés rendezésére" szólított fel. Az államtanács képviselői a szembenállásban érintett felek bármelyike által használt erőszakos módszerek határozott elítélését követelte a Krími Autonóm Köztársaság vezetésétől.

Páncélozott járművek indultak Szimferopol felé

Páncélozott szállító járművek indultak a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság székhelye, Szimferopol felé, de időközben megálltak és visszafordultak - jelentette az Interfax-Ukraina csütörtök délelőtt, szemtanúkra hivatkozva. Az azonosító jelzések nélküli hét katonai járművet megállították egy rendőrségi ellenőrző pontnál, és a bennük ülők ott azt állították, hogy tervszerű gyakorlatot hajtanak végre. A rendőrökkel lezajlott tárgyalás után megfordultak, és elindultak visszafelé - közölték szemtanúk.