Gajdos: "Az ártatlan áldozatok miatt léptem ki a kormánypárt frakciójából"

A sok ártatlan áldozat láttán hoztam meg azt a komoly döntést, hogy más kárpátaljai képviselőtársaimmal együtt kilépek a kormánypárt frakciójából - tudatta Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Előző nap a beregszászi képviselő-testület a kárpátaljai magyarságra nézve károsnak minősítette a politikus tevékenységét.

"Jómagam már önkritikát gyakoroltam, átértékeltem számos dolgot politikai tevékenységem, illetve képviselői munkám kapcsán. Ennek legfőbb kiváltó oka az, hogy az ország előző vezetése nem volt képes elkerülni az emberáldozatokat a válság során" - mutatott rá Gajdos István.

Megjegyezte, hogy amikor a véres eseményeket követően összeült a parlament, éppen a kormánypárti frakcióból kivált kárpátaljai képviselőknek köszönhetően lett határozatképes a törvényhozás. "222 helyett ugyanis velünk már 227-en vetették nyilvántartásba magukat az ülésteremben, majd a később csatlakozókkal együtt végül 236-an támogattuk szavazatainkkal, hogy hirdessenek tűzszünetet, vonják ki a rendfenntartó erőket az összecsapások helyszínéről, vessenek véget a vérontásnak" - fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy korábban felszólalt ugyan a párt kijevi rendezvényein, de csakis mint a frakció tagja. "Volt, hogy magyarul beszéltem, akárcsak a parlamentben, amikor szót emeltem a közösségünket ért támadások ellen" - tette hozzá.
"Amennyiben magyar közösségünk érdekei úgy kívánják, akár arra is készen állok, hogy másnak adjam át az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetését, illetve lemondjak parlamenti mandátumomról. Eközben elvárom, hogy közösségünk tagjai, más vezetői is felelősen gondolkodjanak, illetve cselekedjenek, az ukrajnai magyarság érdekeit tartsák szem előtt a személyes ambíciók helyett" - szögezte le Gajdos István képviselő, az UMDSZ elnöke.