Most már biztos: Timosenko szabad

Szabadon távozott a harkivi kórházból Julija Timosenko 2011-ben bebörtönzött volt ukrán kormányfő, aki több mint két és fél év után szombat délután nyerte vissza szabadságát hírügynökségi jelentések szerint.

Viktor Janukovics államfő ellenzékének vezéralakja lánya társaságában távozott, egyelőre nem tudni biztosan, hogy hová, édesanyjához Dnyipropetrovszkba, vagy Kijevbe. Egyes források szerint a fővárosba, a Függetlenség (Majdan) térre tart.

A harkivi kórház képviselője néhány órával ezelőtt közölte, hogy kiengedik  Julia Timosenkót. Eddig a kiengedésével kapcsolatos adminisztratív teendőket végezték. Arra a kérdésre, hogy hová távozik Timosenko, a tisztviselő átadta a szót Julia Timosenkónak, aki annyit válaszolt, "repülni fogunk". Helyi tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a harkivi repülőtérre repülőgépet várnak, amely fedélzetére veszi Julia Timosenkót.

Az ukrán parlament Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök szabadlábra helyezéséről  szombaton fogadott el határozatot, amelyet 322 képviselő támogatott. A határozatot nem kellett jóváhagynia az ukrán államfőnek, akit azóta a parlament leváltott.

Az Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakozó tüntetők egyike a hivatali hatalommal való visszaélésben bűnösnek ítélt és hétéves börtönbüntetését töltő volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko fotójával a kijevi Függetlenség téren 2013. december 29-én. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

(MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)



Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

Az ukrán parlament szombaton felmentette Viktor Psonka főügyészt. A szavazás után Alekszandr Turcsinov újonnan megválasztott parlamenti elnök közölte, hogy Psonka napok óta nem jelent meg a munkahelyén.