Orbán: Az alacsonyabb rezsi és a munkalehetőség a két legfontosabb kérdés

A miniszterelnök interjút adott a 180 perc című műsorban.

Magyarország minden eshetőségre felkészült 

Orbán Viktor csütörtök délután, este látogatást tett az ukrán magyar határ térségében. A tegnapi találkozók arról erősítették meg, hogy a magyarokban együttérzés van, s mindannyian békét, biztonságot kívánnak az ukránoknak. A legtöbb magyar egy felbomló állam képét látja a fájdalmas helyzetben. Magyarország minden lehetséges fórumon az együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt - hangsúlyozta a miniszterelnök.
Kossuth Rádió, 180 perc

Orbán Viktor elmondta: Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban. A belügyminisztert egy operatív törzs felállítására utasította, ülésezett a nemzetbiztonsági kabinet, továbbá a visegrádi országok belügyminiszterei is forródróton vannak, és találkozni is fognak a napokban.

A miniszterelnök hozzátette: a forgalom lassult a határátkelőkön, a kamionforgalom átterelődik Magyarország irányába. Kiemelte: az ukrán atomerőművekre is figyelni kell, és a sugármérésre alkalmas eszközöket is a határ közelébe rendelték.  Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Hozzátette, hogy a kárpátaljai magyarok körében aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában


Alacsony rezsi és munka

Még alacsonyabb rezsi és minden magyar embernek megélhetést biztosító munka - Orbán Viktor szerint most ez az a két cél, amelyet reálisan kitűzhetnek maguk elé, bár - mint fogalmazott - ő is szeretne "előhúzni egy varázspálcát valahonnan az ágyneműtartóból, kettőt suhintani, és azt mondani, minden megjavul".

Az általa "nagyon nehéz műveletként" jellemzett rezsicsökkentésről szólva felidézte: "azonosítottuk a szereplőket, elvettük tőlük a profitot, és ott hagytuk a magyarok zsebében". Egyúttal sajnálatának adott hangot, amiért a magyar politikai közvélemény nem támogatja egységesen a rezsicsökkentést, sőt korábban azt gondolta, nem is lesz olyan ellenzéki párt, amely szembemenne vele. "Magyarország tényleg az abszurd világok egyike. Hogy lehet ellenezni egy rezsicsökkentést, amikor ez mind a tízmillió magyar embernek jó?" - tette fel a kérdést a kormányfő.

A foglalkoztatáspolitikával kapcsolatban kifejtette: többen dolgoznak, mint korábban - 1991-92-ben dolgoztak utoljára annyian, mint most -, többen dolgoznak a piacon, vagyis az üzleti életben, valamint közmunkában, és valóban vannak olyan magyarok, akik külföldön vállalnak munkát. "Elhagytuk ugyan a négymilliós számot, de a Magyarországgal nagyjából azonos népességű Csehországban ez ötmillió. Tehát (...) még nagyon sokat kell tennünk annak érdekében, hogy mindenki munkához jusson" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kedvező gazdasági folyamatok

A kedvező gazdasági folyamatok, így például a stabil növekedés, a rezsicsökkentés és a bővülő foglalkoztatottság folytatására számít a miniszterelnök. A kormányfő kiemelte a magyar külkereskedelmi mérleg tavalyi rekordját is, szerinte a forint mostani árfolyammozgása ellenére azért nincs baj, mert az ország több árut állít elő és ad el külföldön, mint amennyit behoz. "Nem szorulunk külföldi finanszírozásra, legfeljebb a mindenkori államadósságunk megújítása, a lejáró pénzek megújítása jelent feladatot" - magyarázta.

A gazdasági eredményekről úgy fogalmazott, hogy azokat nem lottón nyerte az ország, a magyarok megdolgoztak értük, a magyar gazdaságban szerkezetileg kedvező változások zajlottak le. A növekedéssel kapcsolatban megerősítette, hogy 2016-ra négyszázalékos bővülést terveznek.

Tovább csökkentenék a jövedelemadót

Szólt arról is, arra számít, hogy a következő időszakban Magyarország könnyebben fogja törleszteni az államadósságát, mivel az európai országok egy része is jobb állapotba kerül. Emlékeztetett, hogy kormánya 85-ről 72-73 százalékos szintre szerette volna csökkenteni az adósság mértékét, de ehhez kedvezőbb külgazdasági környezetre lett volna szükség, sőt "kis hátszéllel" akár a 70 százalék is ment volna.

A miniszterelnök megismételte egyúttal, hogy az egy számjegyű jövedelemadó híve. "Az adókat én is utálom" - mondta, hozzátéve ezért, hogy ha nyernek a választáson, próbálják majd továbbra is csökkenteni a jövedelemadót.

Végül ismét egy átfogó, összehangoltabb népesedéspolitikai programot szorgalmazott, jelezte ugyanakkor, hogy a gyed extra, a diplomás gyed már "felvillant valamit a jövőből".