Elhunyt Borbély Szilárd

Ötvenéves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Borbély Szilárd író, költő, a Nincstelenek című regény szerzője - közölte csütörtökön a Dehir.hu, amelyet a család tájékoztatott az író előző nap bekövetkezett haláláról.

Borbély Szilárd 1963-ban született Fehérgyarmaton. A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert, Debrecenben élő szerzőnek 1988-tól napjainkig csaknem húsz, többségében lírai kötete jelent meg. Munkásságát többek között Csokonai Vitéz Mihály-díjjal, Alföld-díjjal, 2002-ben József Attila-díjjal, 2014-ben pedig Mészöly Miklós-díjjal ismerték el. Utóbbit Nincstelenek című regényéért kapta.

Jankovics József irodalomtörténész a Mészöly-díj januári átadásakor méltatásában azt mondta, az elismerést odaítélő bizottság soha nem látott egyetértésre jutott azzal az általános szakmai vélekedéssel, hogy az előző időszak legkiválóbb regénye a Nincstelenek, amellyel szerzője berobbant a magyar irodalom élvonalába.

A szomorúság, komorság jellemzi Borbély Szilárd világát, ennek jegyében született meg a regény, amelyet Jankovics József "eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként" jellemzett. A szerző erkölcsi kötelességének tartotta megírni a fikciós, de személyes emlékekre támaszkodó írást, azért, mert neki sikerült otthagynia ezt a világot - tette hozzá akkor az irodalomtörténész.

A szerző magát nem prózaírónak, hanem lírikusnak nevezte. Borbély Szilárd a kortárs irodalom legsikeresebb debreceni szerzője volt, a Nincstelenek szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett. A közönség színpadi szerzőként is ismerhette, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta, köztük a Halotti pompa című verseskötet alapján készült színdarabot is.

"Nem Debrecen szülötte volt, mégis ezer szállal kötődött a városhoz"

Borbély Szilárd tragikus halála megrázta az irodalmat szerető debreceni közösséget - írta a város fideszes polgármestere csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Amikor 1999-ben megkapta a Csokonai-díjat, városunk egy tehetséges, fiatal és országosan elismert debreceni költőt köszöntött - fogalmazott Kósa Lajos.

A polgármester szerint bár Borbély Szilárd nem Debrecen szülötte volt, mégis ezer szállal kötődött a városhoz. "Itt járt egyetemre, kapott diplomát, alapított családot, volt az Alföld folyóirat versrovatának szerkesztője, publicista és a Csokonai Színház népszerű drámaírója. Felejthetetlen valamennyiünk számára Halotti pompa című drámája. A Debreceni Egyetem irodalomtörténészeként neki köszönhetjük azokat az újszerű szemléletet közvetítő tanulmányokat is, amelyeket a város szülöttéről, a nagy költőelődről, Csokonai Vitéz Mihályról írt" - olvasható a közleményben.

Az elhunytat Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem saját halottjának tekinti - zárul Kósa Lajos közleménye.

Borbély Szilárd temetéséről később intézkednek.