Navracsics: A kormány átvállalja a Veszprém Aréna törlesztőrészleteit

A kormány átvállalja a Veszprém Aréna törlesztőrészleteit az önkormányzattól, ez idén hatszázmillió forintot tesz ki - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Smaragdváros elnevezésű városrehabilitációs projekt indító sajtótájékoztatóján pénteken Veszprémben.

A közigazgatási és igazságügy-miniszter elmondta: amikor a város elhatározta a Veszprém Aréna megépítését, az egész Észak-Dunántúlra kiterjedő szolgáltatást akart nyújtani a sportcsarnokkal.

Azóta azonban a kormány ezen a területen is több sportcsarnok építését határozta el, ezért úgy méltányos, hogy átvállalja a várostól a beruházásra felvett hitel törlesztőrészleteit - tette hozzá.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere az MTI kérdésére azt válaszolta: a hitelt 15 évre vették fel, még 10 év van hátra, évi 550-600 milliós törlesztés mellett.

Megjegyezte: óriási segítség ez a következő években a városnak, hiszen ezt az összeget fejlesztésekre fordíthatják.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Smaragdváros elnevezésű szociális városrehabilitációs programot, amelynrk során 1,2 milliárd forintból újult meg a Jutasi úti lakótelep.

Navracsics Tibor emlékeztetett: a lakótelep akkor jött létre, amikor Veszprém jelentős ipari fejlődésnek indult, És az 1980-as években hetvenezerre ugrott lakóinak száma; az új lakosok döntő része erre a lakótelepre költözött. Az évtizedek során a toronyházak és környezetük állaga romlott, ezért van szükség a városrész szociális rehabilitációjára.

Porga Gyula hangsúlyozta: a város nemcsak a turisztikai célpontokra fordít hangsúlyt, hanem azokra a területekre is, amelyek a turisták által nem látogatottak, de az ott élők életminőségén változtatni kell.

A Jutasi úti lakótelepre megépítése óta nem költöttek ennyi pénzt: négy lakóépület 1100 lakását alakítják energiatakarékosabbá, elbontják és új óvodát építenek a Ringató óvoda helyett, felújítják az Erdei és a Kuckó tagóvoda épületét, és egy másik pályázatnak köszönhetően megújulhat a volt Hemo épülete.

A projket részleteit Brányi Mária (Fidesz-KDNP), Veszprém alpolgármestere ismertette: az épületfelújításokon kívül megújulnak a lakótelep közterületei, az úgynevezett Kispiacot teljesen újjáépítik.

Kiemelte: a projektben 96 millió forint áll rendelkezésre úgynevezett soft elemekre, vagyis a város kulturális és szociális intézményeinek, civil szervezeteknek olyan programjaira, amelyek a városrészhez kötődnek.