Továbbra sem áll nyilvánosság elé Simon

Szerdán sem ment el a mentelmi bizottság ülésére Simon Gábor, így továbbra sem adott magyarázatot arra, honnan származik az osztrák bankban őrzött titkos vagyon. Az MSZP volt elnökhelyettese elérhetetlen, a párt szóvivője is azt mondta: semmit sem tudnak róla.

Csak egy rövid levelet küldött a mentelmi bizottság elnökének Simon Gábor, amelyben azt írta, hogy nem megy el az ülésre – és valóban nem volt ott. Így továbbra sincs magyarázat arra, hogyan és honnan került a titkos ausztriai számlájára a 240 millió forintos vagyon.

Rubovszky György, a bizottság elnöke azt mondta, megvizsgálták az MSZP volt elnökhelyettesének vagyonnyilatkozatát, és úgy ítélték meg, hogy Simon Gábor nem jóhiszeműen hibázott, mint ahogy azt ő múlt héten állította, hanem szándékosan.

„A bizottság megállapította, hogy a valótlan adatközlés szándékosan elkövetett magatartás volt. Erre figyelemmel a törvény előírása szerint az elnök köteles haladéktalanul intézkedni az Országgyűlés felé az összeférhetetlenség megállapítása tárgyában” – fogalmazott Rubovszky György.

Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés megfoszthatja mandátumától a képviselőt.

Több mint egy hete dagad a botrány

Több mint egy hete írt először a Magyar Nemzet Simon Gábor titkos vagyonáról. A politikus két nappal később ígérte meg, hogy február 12-i hatállyal lemond parlamenti mandátumáról, hivatalosan azonban még szerda délutánig sem érkezett meg az erről szóló nyilatkozata, így továbbra is országgyűlési képviselő, vagyis él a mentelmi joga, ezért nem indulhat ügyészségi eljárás ellene.

A Híradó egész nap kereste Simon Gábort, de ugyanúgy, ahogy az elmúlt napokban, nem lehetett elérni. Sem a 12. kerületi lakásán, sem a 18. kerületi házánál nem találtuk. Az MSZP elnökhelyetteseként használt szolgálati autója azonban továbbra is ott áll a háza előtt.

Az MSZP szóvivője közölte: ők sem tudják, hol van a párt korábbi második embere. Budai Bernadett szerint már nincs is kapcsolata a párttal. Arra a kérdésre, hogy akkor miért használja az MSZP autóját, azt mondta, hogy ebben az ügyben még kell néhány nap.

Simon Gábor 2002 óta az MSZP országgyűlési képviselője. A titkos osztrák bankszámlát 2008-ban nyitotta, a több tízmilliós budai lakás pedig 2012-ben, harmadik országgyűlési képviselői ciklusa alatt került be először a vagyonnyilatkozatába. Az MSZP hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy a titkos vagyonnak nincs köze a volt elnökhelyettes politikai tevékenységéhez.

„Azt tudjuk, hogy mikor tette be a bankba, de hogy milyen tevékenységből és mikorra datálhatóan keletkezett ez a pénzösszeg, azt nem tudjuk. Legalábbis én nem” – nyilatkozta Budai Bernadett.

Simon Gábor múlt hét csütörtökön azt írta, hogy a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, ám ezt azóta sem tette meg a nyilvánosság előtt.

Mások sem mentek el az ülésre

Tüntető várta az Országgyűlés mentelmi bizottságának szerdai ülésére érkezőket. A férfi azt állította: a nyáron még részt vett azon az éhségmeneten, amelyet az MSZP szervezett, és amelyen Simon Gábor elnökhelyettes is ott volt – erről akkor fénykép is készült. A tüntető a táblájára azt a kérdést írta: „Hol a lóvé, Simonok?”

A táblát szerdán egyik Simon Gábor sem láthatta. Sem a budapesti, akit kérdeztek volna, sem pedig a miskolci, aki kérdezhetett volna, mivel szintén MSZP-s országgyűlési képviselő és a mentelmi bizottság alelnöke.

A miskolci Simon Gábor múlt héten azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy elmagyarázza: bár ő is szocialista országgyűlési képviselő, a neve is Simon Gábor, mégsem ő az a Simon, akiről a hírek szólnak.

A bizottság alelnöke kedden a Híradónak leszögezte: az előző, hétfői ülésre azért nem ment el, mert túl későn értesítették, de megígérte, hogy szerdán már ott lesz.

„A szerdai napra időben megkaptuk hivatalos meghívót, múlt hét csütörtökön. A szerdai bizottságon természetesen ott leszek” – mondta a miskolci Simon.

Nem volt ott. És az ülés után is hiába kerestük, őt sem lehetett elérni, ugyanúgy, ahogy a másik Simon Gábort sem.
Az MSZP szóvivője szerint azért nem mentek el a szocialista képviselők a mentelmi bizottság ülésére, mert a budapesti Simon Gábor korábban már bejelentette, hogy lemond a mandátumáról.

„Innentől kezdve pedig a parlamenti szakaszból, a parlamenti vizsgálati eljárásból egészen egyszerűen kikerül az ügy, mert már nem országgyűlési képviselő a mai nappal hatályosan” – hangsúlyozta Budai Bernadett.

Információink szerint azonban Simon szerdán, a hivatali idő végéig nem nyújtotta be lemondását, azaz továbbra is országgyűlési képviselő.

A szociáldemokraták elnöke szerint az MSZP-nek elnézést kellene kérnie a Simon-ügy miatt. Schmuck Andor úgy látja: a történtek nem csak a baloldali pártszövetség válságát tükrözik, hanem csorbítják a politikába vetett bizalmat is.

„Elnézést kellene kérnie a választóitól, hogy: bocsánatot kérünk, tévedtünk, egy olyan embert ajánlottunk arra az országos listára, amelyre Önök szavaztak négy évvel ezelőtt, aki méltatlan lett a bizalomra” – állapította meg a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja elnöke.

Simon Gábor nem csak a négy évvel ezelőtti, hanem néhány hete az idei pártlistára is felkerült, sőt, az egyik választási szóróanyagban is szerepel az MSZP elnökhelyettesként. Megkerestük a szocialista pártot, hogy megtudjuk, használták-e már a kampányban ezt a kiadványt, a történtek után újranyomtatják-e Simon Gábor fotója nélkül, illetve azt is, hogy ha igen, az mennyibe kerül a pártnak. Választ nem kaptunk.