Szijjártó sajtófőnöke: az államtitkár vagyongyarapodása fizetéséből és befektetéseinek hozamaiból származik

Szijjártó Péter annak ellenére ad készséggel tájékoztatást egykori szóvivő kollégáinak anyagi helyzete alakulásáról, hogy Budai Bernadett és Gréczy Zsolt "gátlástalanul hazudoztak és láthatóan rendkívül rossz viszonyban vannak a számokkal" - közölte a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke szerdán az MTI-vel, hozzátéve: immár sokadszorra teszik világossá, hogy Szijjártó Péter vagyongyarapodásának két forrása a fizetéséből megtakarított összegek és befektetéseinek hozamai.

Fülöp Judit ezt azt követően mondta az MTI érdeklődésére, hogy Budai Bernadett MSZP-szóvivő és Gréczy Zsolt, a DK szóvivője sajtótájékoztatón tudatta: vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Szijjártó Péterrel szemben a baloldali összefogás a parlamentben, mert úgy vélik, az államtitkár nem tud elszámolni tavalyi, 16 millió forintos vagyongyarapodásával.

Az államtitkár sajtófőnöke kifejtette: Szijjártó Péter befektetési portfóliójának napi piaci árfolyama 2012. december 31-én 62 758 515 forint volt, mint ahogyan azt a 2012. évről szóló vagyonnyilatkozata is tartalmazza. Ezen befektetési portfólióval, illetve annak egyes elemeivel az államtitkár 2013 folyamán 37 tranzakciót hajtott végre, melyek között jelentős számban szerepeltek részvénypiacokat érintő adásvételek, biztosítási eszközalapokkal és befektetési alapokkal kapcsolatos tranzakciók, valamint kisebb részben betétlekötések. Az év közben realizált hozamokat és havi fizetéseiből megtakarított összegeket az államtitkár folyamatosan újra befektette. Az így létrejött befektetési portfólió napi piaci árfolyama 2013. december 31-én 78 187 329 forint lett - mondta Fülöp Judit.

"Az államtitkár szívesen átküld az egyetemi tanulmányai idejéből megmaradt néhány közgazdaságtan tankönyvet az MSZP székházába. Hátha az közelebb visz a megértéshez" - zárta szavait a sajtófőnök.