Ma van világszerte a Safer Internet Day

Még a közösségi portálokon és az online fizetésnél sem óvjuk eléggé személyes adatainkat – derül ki a biztonságosabb internet napja alkalmából végzett kutatásból.

Az Aegondirekt.hu által a közelmúltban elvégzett, 31 ezer 185 internetező szokásait felmérő online kérdőíves kutatás szerint a Facebookot használók több mint fele, 59 százaléka (18 ezer 402 válaszoló) tart attól, hogy személyes adataihoz a közösségi portálon keresztül nem kívánatos személyek is hozzáférhetnek. Ennek ellenére az elmúlt évben is növekedett a felhasználók aktivitása: az összes megkérdezett 56 százaléka gyakrabban lép be a legnépszerűbb közösségi oldalra, mint egy évvel ezelőtt.

Bár a kutatásból kiderült, hogy a többség félti személyes adatait, sokan elhanyagolják a közösségi oldal biztonságos használatát, s gyakran nemcsak személyes adataik védelméről nem gondoskodnak kellőképpen, de vagyontárgyaik biztonságával sem törődnek. Így például idegenek számára is láthatóvá teszik az otthonukban készült fényképeket vagy azt, hogy milyen új autót vásároltak, esetleg éppen hol és meddig síelnek.

Az adathalászok ellen sem védekeznek a felhasználók megfelelően: gyakran ugyanazt a jelszót adják meg mindegyik online regisztrációjukhoz - figyelmeztet a lehetséges veszélyekre a felmérés.

A magyarok körében az interneten vásárolt termékek közül - a vásárlók száma alapján - a legkeresettebb a könyv, a meleg étel, majd az online biztosítás.

Néhány jó tanács:

• Vásárlás előtt feltétlenül győződjünk meg arról, hogy az oldal rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal (ez az adathalászat elleni küzdelem védőbástyája): amit a böngésző címsorában található https előtag és a képernyő jobb alsó sarkában található lezárt lakat jelzi.

• Ha lehet, nyilvános, bárki számára hozzáférhető wifi-hálózatról, illetve mobiltelefonról ne rendeljünk árukat, ne gépeljük be személyes és banki adatainkat.

• Bankkártyás fizetés esetén győződjünk meg arról, kinek szolgáltatjuk ki az adatainkat: gyanúra adhat okot, ha a webáruház nem irányít át minket még a tranzakció előtt egy banki oldalra. Ha ismeretlen oldalon tartózkodunk, és nem banki felületen kérik tőlünk a kártyaadatokat, akkor nem tanácsos az online fizetés.

• Hogy a fizetési tranzakció után se tudjanak megrövidíteni bennünket, érdemes kimondottan online vásárlásra használt bankkártyával fizetni, s az ehhez tartozó alszámlára – közvetlenül vásárlás előtt – csak éppen akkora összeget átvezetni, amennyibe az adott termék vagy szolgáltatás kerül. Így biztosan nem tudnak bennünket meglopni még akkor sem, ha a bankkártya számát és háromjegyű ellenőrző (ún. CVV) kódját is megadjuk a fizetés során.

A Safer Internet Dayt az Európai Bizottság Safer Internet programja keretében az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internetcentrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) szervezi.