Vizsgálatot indít a hitelminősítők ellen Olaszország

Az olasz állami számvevőszék (Corte dei conti) értesítette a Standard &; Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítőket, hogy vizsgálatot indít ellenük, mert indokolatlanul minősítették le az olasz államadósság besorolását. Az S&P ismertette a számvevőszéktől kapott üzenet tartalmát és komolytalannak nevezte a vádakat.

Az S&P részletezte a számvevőszéktől kapott üzenetet, amelyben az olasz állami szerv arra figyelmeztette a hitelminősítőt, hogy az S&P és riválisai akár 234 milliárd eurós bírságot is kaphatnak. Az S&P szóvivője "komolytalannak és alaptalannak" nevezte a vádakat.

A Corte dei conti okfejtése szerint "az S&P a besorolásai során sohasem vette figyelembe Olaszország történetét, művészeti alkotásait és természeti szépségeit, amelyek, mint ahogy azt általánosan elismerik, (Olaszország) gazdasági erejének alapjait adják".

Az indoklás mellett a számvevőszék által kilátásba helyezett bírság is figyelemre méltó. A 234 milliárd euró csak a maximális összeg és meg lenne osztva az S&P, a Moody's és a Fitch között, de mivel az S&P anyavállalatának (McGraw-Hill Financial) a teljes tőzsdei értéke csak 21 milliárd dollár, ezért a bírság mérete is irreális.

Az olasz számvevőszék adatai szerint az olasz államadósság 2011 májusa és 2012 januárja közti leminősítése több mint 117 milliárd eurós kárt okozott az olasz államnak, ezért indítanak vizsgálatot a hitelminősítők ellen.

Raffaele De Dominicis, az olasz számvevőszéknek az ügyben eljáró munkatársa szerint a hitelminősítőknek két hónapjuk van, hogy hivatalosan válaszoljanak a számvevőszéknek. A számvevőszéknek a hitelminősítői válasz megérkezése után még négy hónapja lesz eldönteni, hogy folytatja vagy lezárja majd a vizsgálatot.