Franciaország: egymilliárd euró a kibertámadások kivédésére

Franciaország egymilliárd eurót (308 milliárd forint) tervez költeni a kibertámadások elleni védekezésre a védelmi miniszter pénteki bejelentése szerint, a tervezett fejlesztések egy része a francia hatóságok lehallgatási képességeinek növelésére is irányul.

A Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter által bemutatott fejlesztési tervek egyebek mellett a telefonhálózatok védelmének megerősítését, a titkosítási technológiák fejlesztését és a kémkedésnek, hekkertámadásnak kitett számítógépes rendszerek felügyeletének javítását ölelik fel.

"Ez kiemelt feladata a védelmi minisztériumnak, mivel műveleti képességeinket súlyosan veszélyeztethetik a kiberfenyegetések. Ide tartozik a fegyverrendszerek, a vezetés és irányítás, az információk és az ezeket összekötő rendszerek (védelme)" - mondta Le Drian.

A pénz nagy részét a védelmi minisztérium és más stratégiai intézmények védelmének megerősítésére szánják, amelyeket 2013 folyamán 800 kibertámadás ért.

Az egymilliárd eurós fejlesztési keretből az internet megfigyelésére és az adatgyűjtésre is áldoznak majd, mivel a párizsi törvényhozás tavaly decemberben olyan jogszabályt fogadott el, amely egyes esetekben bírói felhatalmazás nélkül is lehetővé teszi az államnak az adatbekérést a telekomcégektől és az internetszolgáltatóktól.

A Nagy-Britannia után a második legnagyobb nyugat-európai katonai költségvetéssel rendelkező, de a kibervédelem területén lemaradásban lévő Franciaország két éven belül fel akar zárkózni NATO-szövetségeseihez a számítógépes támadások elleni védelemben.

"Franciaország csak nemrég ébredt rá ezekre a veszélyekre. A legfőbb feladat az állam működése szempontjából kulcsfontosságú cégek, valamint a kormány és a bankok védelme" - mondta Jean-Francois Bezel, a Safaris IT-tanácsadó cég vezetője.