Nem ért egyet az EU-t illetően Németország és Nagy-Britannia

Nem ért egyet az Európai Unió szerződéseinek módosítása ügyében Németország és Nagy-Britannia, de Berlin ennek ellenére szeretné, ha London az unió fontos tagja maradna - közölte Frank-Walter Steinmeier hétfőn a brit fővárosban, ahol kollégájával, William Hague-gel tárgyalt.

"Túlzás lenne azt állítani, hogy az Egyesült Királyság és Németország azonos irányba húznak" - mondta Steinmeier a két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Berlin szeretné, ha London erős és fontos szereplő maradna az EU-ban. "A mi részünkről szeretnénk befolyással lenni a közös Európa alakítására, és azt is szeretnénk, ha az Egyesült Királyság is befolyással lenne rá - nem a partvonalról, hanem a középpontban" - fogalmazott Steinmeier.

William Hague brit külügyminiszter és német kollégája, Frank-Walter Steinmeier Londoni találkozójuk után 2014. február 3-án. EPA

William Hague brit külügyminiszter és német kollégája, Frank-Walter Steinmeier londoni találkozójuk után 2014. február 3-án. EPA



David Cameron brit kormányfő korábban bejelentette, hogy újraválasztása esetén 2017-ben népszavazásra bocsátja Nagy-Britannia EU-tagságát, addig pedig arra fog törekedni, hogy újratárgyalja London és az unió kapcsolatát a szigetország szuverenitásának védelmére hivatkozva.

Pénteken Francois Hollande francia elnök Londonban tett látogatásán úgy fogalmazott, hogy Párizs számára "nem sürgős kérdés" az EU-szerződések megváltoztatása, és utalt arra is, hogy a 28 tagú közösség jellege nem változhat egy ország kénye-kedve szerint.

Hollande kijelentésére reagálva William Hague hétfőn azt mondta, hogy az "nem bátortalanította el" a londoni kormányt, és még nem jelenti azt, hogy Franciaország ne támogatna egyes, Nagy-Britannia által javasolt reformokat.

Steinmeier azonban hangsúlyozta, hogy az EU-szerződések esetleges megváltoztatása nemcsak London, Berlin és Párizs ügye, a brit reformtervek realitásával kapcsolatos kérdésre pedig azt mondta, hogy a jelentős nézetkülönbségek miatt nem mer találgatásokba bocsátkozni.

A német külügyminiszter azt is hangoztatta, hogy az első világháború kitörésének 100. évfordulóján nem szabad lebecsülni a közös európai érdekek, illetve a kontinens országai közti béke jelentőségét.

Abban ugyanakkor egyetértés volt Hague és Steinmeier között, hogy a nemzetközi konfliktusok rendezése terén nagyobb diplomáciai fellépésre, katonai szempontból viszont visszafogottabb hozzáállásra van szükség.

"Lehetséges számos területen aktívnak lenni anélkül, hogy a katonai beavatkozásról való döntéssel kelljen szembesülni" - mondta Hague, támogatva Steinmeiert azt illetően, hogy Németország nagyobb diplomáciai szerepet vállaljon a nemzetközi színtéren.