Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezet létezését, hogy pártként van-e bejegyezve, valamint adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett 38 jelölőszervezetet. A testület pénteki ülésén további hetet vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Megoldás: Egyik Sem! Civilkontroll Párt (EGYIKSEM), Rend; Szabadság; Jólét Párt, Lehet Más a Politika (LMP), Negyedik Köztársaság Párt (4K!), Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ MAMA), Társadalmi Békéért Párt (TBP), Élhető Magyarországért Párt (ÉMP).

Az NVB visszautasította az Országos Örmény Önkormányzat jelölőszervezetkénti nyilvántartásba vételét, mert bár a szervezet megalakult, de nem jelentkezett be a törvényi előírás és többszöri felszólítás ellenére sem a Magyar Államkincstár által vezetett közhiteles törzskönyvi nyilvántartásba.