A kihalás szélére került az axolotl

Kutatók attól tartanak, hogy a szalamandraszerű mexikói axolotl eltűnhetett egyetlen ismert természetes élőhelyéről Mexikóváros néhány, még megmaradt tavából.

A farokkal, tollszerű kopoltyúkkal és furcsa mosolyra húzódó szájjal rendelkező kétéltű egyetlen természetes élőhelye Xochimilco tó- és csatornahálózata. (Gyékényszőnyegekre telepített úgynevezett lebegő kertek, amit az aztékok építettek növénytermesztéshez, ám mára a szennyezés és a városiasodás pusztítja őket.)

Armando Tovar Garza, mexikói biológus szerint egyre nagyobb a veszélye, hogy a kétéltű teljesen eltűnik természetes élőhelyéről. Tavaly megpróbáltak axolotlokat begyűjteni a kanálisok sekély, iszapos vizeiből, de négy hónap alatt egyetlen állatot sem találtak. Néhány axolotl életben maradhat akváriumokban, víztartályokban és laboratóriumokban, de a szakember szerint ezek nem éppen ideális körülményeket nyújtanak a beltenyészet és egyéb kockázatok miatt.

Axolotl (Fotó: AFP) Axolotl (Fotó: AFP)



Az akár 30 centiméteresre is megnövő kétéltű négy zömök lábával halad az iszapos fenéken, vagy vastag farkát használja úszásra, miközben vízi rovarokkal, apró halakkal és rákokkal táplálkozik. De a környező kertszigetek egyre nagyobb arányban alakulnak át illegális nyomornegyedekké, ahol a kezeletlen szennyvíz gyakran közvetlenül a vízbe kerül.

A Mexikói Tudományos Akadémia közleménye szerint egy 1998-as felmérés során négyzetkilométerenként átlagosan 6000 axolotlot találtak, a szám 2003-ra 1000, majd 2008-ra 100 egyedre csökkent.

Tovar Garza szerint egyelőre túl korai lenne kihaltnak nyilvánítani a kétéltűfajt természetes élőhelyén. Február elején újabb három hónapos kutatást indítanak abban a reményben, hogy megtalálják a valószínűleg utolsó példányokat. Elmondta, a kutatást mindegyik csatornában meg kell ismételni, mivel a hideg szezonban járnak, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, és sikeresebb a kutatás, hiszen az állatok ilyenkor párosodnak.

Az egyedszám csökkenése miatt axolotl-menedékeket állítottak fel Xochimilcóban. A kiválasztott terület körül kövek és növények működnek szűrőként, emellett tisztább vizet pumpálnak be a jobb életkörülmények biztosításához. A menedékek megvédhetik az axolotlokat a betolakodó ponttyal és tilápiával szemben is. Az évekkel ezelőtt a tórendszerbe telepített halfajok az axolotlokkal versengenek a táplálékforrásokért.