Bukarest vészhelyzetet hirdetett ki három keleti megyében

Vészhelyzetet hirdetett ki hétfőn a román kormány a délkelet-romániai Buzau, Braila és Vrancea megyében, ahol a harmadik napja tartó hófúvás miatt megbénult a közlekedés.

A meteorológiai intézet a hófúvás miatt még szombaton kiadott narancssárga riasztását a tengerparti Dobrudzsa térségében található nyolc megyére szűkítette. Három másik moldvai megyében sárga figyelmeztetés van érvényben. A legnagyobb gondot a viharos szél által emelt hótorlaszok okozzák, amelyek magassága a délkeleti megyékben helyenként a két métert is meghaladta.

A vészhelyzet elrendelése lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek kilakoltatását, a hadsereg bevetését, és a hatóságok közbeszerzési eljárás nélkül köthetnek szerződést különböző szolgáltatások elvégzésére, egyebek mellett további cégeket vonhatnak be a hóeltakarításba.

Az ország délkeleti részén 27 főút (köztük az A2-es és A3-as autópálya) szombat óta le van zárva, 16 főúton pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást.

A romániai havazás képei 2014. január 27-én


Románia 27 megyéjében (az ország több mint felében) hétfőn szünetel a tanítás. A román fővárosban több mint 400 tanintézmény tart zárva, ami negyedmillió iskolást és óvodást érint. Victor Ponta miniszterelnök az intézkedésről azt mondta: tudja, hogy a szülők szeretnék iskolába küldeni gyerekeiket, de inkább maradjanak otthon, mintsem később menteni kelljen őket.

Nagyon nagy fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is: a bukaresti főpályaudvarra érkező és onnan induló járatok közül 74-et töröltek, amelyek mégis járnak, azok hat-hét órát is késnek.

Buzau város körgyűrűjén több mint hatvan nyergesvontató és nyolcvan személygépkocsi maradt behavazva, Ramnicu Sarat térségében pedig húsz teherautó és ötven személygépkocsi került a hó fogságába. Utasaiknak művelődési otthonokban, sporttermekben ajánlottak fel szükségszállást, de mintegy száz olyan gépkocsivezető is van, aki nem akarta elhagyni járművét: nekik a hatóságok osztottak élelmet, teát és tíz-tíz liter üzemanyagot. A gépkocsikban éjszakázó emberek kisebb csoportokba gyűltek össze, és felváltva melegednek egymás járműveiben - írta a Mediafax hírügynökség.

Közben a rendőrök négyszáz sofőrt bírságoltak meg az országban, amiért téli gumi nélkül indultak útnak. Az útügyi felügyelet igazgatója arra is figyelmeztette az elakadt járművezetőket, hogy akinek lejár az útdíjmatricája, az szerezzen be valamilyen igazolást arról, hogy a hó fogságába került, ha nem akar később bírságot fizetni.

A Bukaresttől nyugatra lévő térségben javult a helyzet: hétfőn megnyitották a másfél napja lezárt A1-es autópálya első, Pitesti-ig vezető szakaszát, és a Románia fő tranzit útvonalának számító DN7-es úton, az Olt völgyében is megindult a teherforgalom Nagyszeben és Bukarest között.