Nonprofittá válhat a rezsiszolgáltatás

Németh Szilárd szerint megfizethető energiára van szükség, Rogán Antal pedig úgy látja: az országgyűlési választások döntik el, hogy profitorientált lesz-e a lakossági közműszolgáltatás.

Az a legfontosabb, hogy megfizethető legyen az energia, ami nem engedi az extraprofitot, ezért kell szabályozni ezt a területet - jelentette ki a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője, Németh Szilárd. A politikus az M1 Lényeg című műsorának azt mondta: a legfontosabb szempont, hogy megfizethető legyen az energia, szerinte ez nem engedi az extraprofitot, ezért kell szabályozni a lakossági közműszolgáltatást. "Azt mondjuk, hogy azt a tisztességes hasznot meg kell keresni, amit meg lehet ezen a piacon, tisztességes, megfizethető árakkal, és ami keletkezik, vissza kell forgatni a biztonságos működésre és a minőség javítására" - magyarázta.

A Fidesz frakcióvezetője szombaton jelentette be, hogy idén három rezsitétel ára is csökken, három különböző időpontban. Ezzel az uniós átlag szintjének közelébe mérséklődnek a magyar energiaárak. Azt, hogy a jövőben milyen legyen a rezsiszolgáltatás Magyarországon, a választókra bízná Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint az, hogy profitorientált lesz-e a lakossági közműszolgáltatás, attól függ, hogy ki nyeri az országgyűlési választást.

"Abban az esetben, ha a Gyurcsány-koalíció kerülhetne Magyarországon hatalomra, akkor egyértelmű lenne, hogy ismét visszatérne a profitorientált közműszolgáltatás, és a rezsi sem csökkenne, hanem emelkedne" - fogalmazott Rogán Antal. Azt is hozzátette: a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok akkor is emelték az energiaárakat, amikor a világpiaci árak csökkentek. A frakcióvezető a Hír tv szombat esti műsorában is megerősítette: fogyasztóbarát törvényhozásra van szükség, ez a baloldali kormányokra nem volt jellemző. Mint fogalmazott: "az árképletek akkor kezdtek megbolondulni", a korábban nem létező alapdíj például Kóka János minisztersége alatt jelent meg az árakban.

Orbán Viktor már 2012 augusztusában arról beszélt, hogy nonprofittá tennék a rezsiszolgáltatásokat. A kormányfő akkor azt mondta: az energiatermelést minden bizonnyal nem, de más tevékenységeket érinthetnek a változtatások. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport pénteki ülésén döntöttek arról, hogy a kormány a választásig kidolgozza az ezt szabályozó javaslatát. Ha az új Országgyűlés elfogadja, akkor ez lehet az első olyan törvény Európában, amely kötelezi a lakossági energiaszolgáltatókat, hogy nyereségüket a szolgáltatás színvonalának növelésére fordítsák.