A német megszállás emlékműve: tulajdonosi hozzájárulás az V. kerülettől - fotók

Tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén.

Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is. Mint mondta, látja a komoly indulatokat a kérdésben, de ezeket inkább a választási kampánynak tudja be, és álláspontja szerint inkább az eredeti üzenetre kell tekintettel lenni.

A polgármester szerint az 1944 márciusa után történtekért felelősek az akkor még helyükön lévő államhatalmi szervek, amelyek például a deportálásokban segítettek; az emlékmű nem a rendszer segítőiről szól. Álláspontja szerint most van az ideje az emlékmű felállításának, a kormány nem akarta sérteni senki jóérzését, és erős túlzásnak tartja azt az állítást, hogy a történelem újraértelmezése folyik.



Pásztor Tibor (MSZP) méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük. Kifogásolta az emlékmű elnevezését, ami véleménye szerint a nemzetközi közösséget is sérti, és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák egy "szélsőjobbos kegyhely" létrehozását. Az ülésen Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviseletében provokációnak nevezte az emlékmű felállítását és közölte: nem lehet összemosni a munkaszolgálatosok és az őket gyilkolók nevét. Azt kérte: külön emléktáblát helyezzenek el, ami elmagyarázza az eseményeket.

A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem voks ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.

MSZP: a náci megszállóknak állítanak emléket

A német megszállás emlékműve valójában a náci megszállásnak, a náci megszállás magyar partnereinek állít emléket, az emlékművel történelemhamisítást követ el a kormány - jelentette ki korábban Horváth Csaba, az MSZP alelnöke. A szocialisták fővárosi frakcióvezetője a V. kerületi képviselő-testület ülését megelőzően azt mondta, az emlékmű egy kalap alá veszi az áldozatokat és az elkövetőket, ez önmagába sérti a nemzeti emlékezetet. Kifogásolta azt is, hogy szerinte a kormány nem is törekszik arra, hogy az emlékmű kifejezze a nemzet egységét, nem volt róla társadalmi vita. Hozzátette, az emlékmű provokáció a kormány részéről a társadalom felé, történelemhamisítás, az a nácik új gyülekezőhelye lesz.

Horváth Csaba szerint egy nemzeti emlékhely csak egy nemzeti egyeztetés után jöhet létre, annak létrehozását meg kellene előznie egy történészek által lefolytatott vitának, azután pedig egy politikai, társadalmi egyeztetésnek kellene következnie.

A Szabadság térre tervezett emlékmű felállításához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadásáról döntő rendkívüli testületi ülés előtt az ellenzéki politikus közölte, a megszállás után nácivá vált Magyarország, magyarok is voltak a nácik soraiban. Szerinte az emlékmű nemcsak a magyar, hanem a német népet is megalázza, azt a látszatot kelti, a német nép gyalázta meg a Magyarországot, pedig a náci németek és a náci magyarok együtt tették ezt. Elmondta, a német birodalmi sas nem a náci birodalmat, hanem a német népet jelképezi.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte, "az emlékmű felállítása a Fidesz által a magyar radikális, jelenlegi szélsőjobb és újnácik felé tett gesztus szimbóluma". Hozzátette: a demokratikus pártok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az emlékművet a választás után a szoborparkba "toloncolják" a többi önkényuralmi jelkép közé, ahova való.

Liberálisok: a Horthy-korszak szerecsenmosdatása

A Horthy-korszak szerecsenmosdatásának tartja a Magyar Liberális Párt az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékmű felállítását. Bősz Anett, az MLP ügyvivője az MTI-nek azt mondta: pártja tiltakozik az emlékmű felállítása ellen, mert annak üzenete szerintük az, hogy Magyarország csak áldozata volt a második világháború eseményeinek, a több százezer ember deportálásáért és meggyilkolásáért pedig kizárólag a német megszállás a felelős.

Az ügyvivő szerint Magyarországnak is szembe kell néznie történelmével, éppen úgy, ahogyan a németek tették annak ellenére, hogy "sokkal sötétebb korszak volt ez az ő életükben", mint bármelyik európai ország életében.

Szólt arról is: arra kérik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, mentse fel Szakály Sándort a Veritas Történetkutató Intézet éléről, szerintük ugyanis az elmúlt hetek során nyilvánvalóvá vált, hogy a történész alkalmatlan arra, hogy pártatlanul tárja fel a történelem eseményeit.

Bősz Anett az emlékművel kapcsolatos eseményeket az elmúlt évek kultúrpolitikája betetőzésének látja. Azt mondta: a kormány kisajátította a kultúrát; a kabinet úgy gondolja, "kizárólagos előjogokat" gyakorol, azokat pedig olyan emberekre ruházza, mint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia vezetője vagy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.