Amerikai magyar szervezetek Colleen Bell jelöléséről

Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció és Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség elnöke is üdvözölte csütörtökön Colleen Bell budapesti amerikai nagyköveti jelölését.

"Az Amerikai Magyar Koalíció erőteljesen támogatja Colleen Bell nagyköveti jelölését és egyúttal természetesen azt, hogy a lehető legerősebbek legyenek a kapcsolatok az Egyesült Államok és Magyarország között. Meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államoknak tulajdon nemzetbiztonsága és regionális érdekei szempontjából is érdekében áll, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatokat ápoljon közép-európai szövetségeseivel, különös tekintettel a tragikus ukrajnai fejleményekre" - jelentette ki Maximilian Teleki az MTI-nek nyilatkozva.

Hozzátette: arra számít, hogy szoros munkakapcsolat alakul ki az Amerikai Magyar Koalíció és a jelenlegi nagykövetjelölt, illetve a budapesti amerikai nagykövetség között.

Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok leendő budapesti nagykövete az amerikai szenátus külügyi bizottsági meghallgatásán Washingtonban 2014. január 16-án. MTI Fotó: Pogár Demeter



Koszorús Ferenc az Amerikai Magyar Szövetségnek (AMSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte Colleen Bell nagyköveti jelölését.

"Hiszünk abban, hogy (a jelölt) konkrét lépéseket fog tenni azért, hogy megváltozzon az a benyomás, miszerint a Magyarországgal kapcsolatos elbánásból hiányzik az elfogulatlanság, és kettős mércét alkalmaznak, ami, ha azt nem kezelik megfelelően, alááshatja az Egyesült Államok diplomáciai és stratégiai érdekeit Magyarországon és a régióban egyaránt" - írta a kommünikében.

Rámutatott, hogy Magyarország a NATO elkötelezett és az Egyesült Államok erős szövetségese, és támogatja az amerikai külpolitikai törekvéseket. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok tömeges támogatását, amely a hidegháború éveiben és azután is komparatív előnyt jelentett az amerikai külpolitika számára a közép- és kelet-európai régióban, az utóbbi években az erózió veszélye fenyegeti, ami az AMSZ szerint alapvetően három fejlemény következménye.

A szövetség szerint a magyarok növekvő számban érzékelik az amerikai elfogulatlanság hiányát, és azt, hogy a politikai spektrum egyik oldalát favorizálják a jelenleg kormányzó jobbközép párttal szemben. Emellett záporoznak az olyan megkérdőjelezhető, gyakran az ellenzéki pártok és azok nyugati szövetségesei által ihletett állítások, amelyek Magyarországot célozták meg a bírálattal, megkérdőjelezve a magyaroknak a demokrácia és a demokratikus normák iránti elkötelezettségét.

Harmadik tényezőként említette meg Koszorús Ferenc, hogy sok magyar szerint a térségben kettős mércét alkalmaznak a kisebbségi jogok védelmének ügyében. Miközben Magyarországot bizonyítékok nélkül, igazságtalanul vádolják azzal, hogy érzéketlen a kisebbségi jogokkal szemben, noha megerősítette a kisebbségek védelmét, a szomszédos országokban vannak olyan törvények és konkrét politikai intézkedések, amelyek konkrétan a magyar kisebbséggel, a romákkal és a zsidókkal szemben diszkriminatívak.