Orbán: Paks nélkül nincs versenyképes magyar gazdaság

A paksi atomerőmű nélkül a magyar gazdaság nem tud versenyképesen működni - jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a paksi erőműbővítésről szóló orosz-magyar megállapodással kapcsolatban. A rezsicsökkentés következő fordulója a villamos energiát, a gázt és a távhőt érinti, a mértékéről, időpontjáról pedig a frakció dönt - erősítette meg a miniszterelnök.

Magyarországnak az az érdeke, hogy Paks hosszú távon is legalább 40-45 százalékát biztosítsa a magyar villamosenergia-ellátásnak - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, ehhez fenn kell tartani azt a korábbi nukleáris energetikai együttműködési megállapodást, amely Magyarország és a Szovjetunió között létrejött, "csak most már Magyarország és Oroszország között kell fenntartani ezt a kapcsolatot".
Orbán: Az olcsóbb energia a rezsicsökkentés alapja is

Paks nélkül a rezsicsökkentésnek sincs gazdasági alapja

Mint mondta, Magyarország nem kerül más helyzetbe, mint amilyenben most van, így ez a kérdés az ország függetlenségét és függőségét nem érinti. Orbán Viktor kiemelte, hogy Paks megtartása nélkül a rezsicsökkentésnek sincs gazdasági alapja, márpedig a kormány célja az, hogy a Magyarországon felhasznált energia minél nagyobb része hazai termelésű legyen, így mind a háztartásoknak, mind a gazdaságot működtető vállalatoknak olcsó áramat biztosítsanak. Azt a "holnapután" kérdésének nevezte, hogy ha Magyarországon több energiát tudnak előállítani, mint amennyit felhasználnak, akkor hogyan kereskedjenek a fennmaradó résszel. "A paksi atomerőmű nélkül nincs magyar gazdaság. (...) Csak egy szegény, lerongyolódott és nem versenyképes gazdasága lehet Magyarországnak" nélküle - nyomatékosította álláspontját. Megerősítette egyúttal azt az indiai látogatása alkalmával tett célkitűzést, hogy négy-öt év múlva egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb az áram.

"Elektromos alapon"

A miniszterelnök - a 2011-ben elfogadott magyar energiastratégiára hivatkozva - kilátásba helyezte, hogy a közúti közlekedés "elektromos alapra helyezését" is a nukleáris energiából biztosítják majd. Ennek nyomán szerinte a következő években egyre többet hallani majd arról, hogy a mostani benzin üzemelésű járművek helyett milyen kísérletek történnek a közúti közlekedés "elektromosautó-alapra" helyezésére. Utalt arra, hogy jelentősebb autógyárakkal is zajlanak erről tárgyalások. Arra a kérdésre, számolnak-e azzal, hogy a német atomerőművi leállás átalakítja a kontinens nukleáris energetikai piacát, azt válaszolta: számolnak vele, de ez a kérdés nem része a hamarosan a parlament elé kerülő orosz-magyar megállapodásnak, amely egyébként semmilyen más üggyel, így a gázszállítással nincs összekapcsolva.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában


Nem IMF-hitel

A megújuló energiák fejlesztéséről úgy vélekedett, hogy azt jól kell ütemezni, mert az ma csak óriási közpénztámogatással lehetséges, ám a technológia gyorsan fejlődik, így akkor érdemes nagyobb mennyiségben beállítani az alternatív energiát a magyar energiagazdálkodásba, ha már nem kell a büdzséből hatalmas összeggel támogatni. Kitért emellett arra, hogy a szén kérdését sem a múlthoz sorolja, a modern technológiákkal ugyanis látja annak helyét - "idekötve a bányászatot is" - a jövőben is. Az IMF-kölcsön és az erőműbővítéshez biztosítandó orosz államközi hitel közötti párhuzamot firtató felvetésre a miniszterelnök úgy reagált: "szezont a fazonnal nem érdemes összekeverni". Míg ugyanis a Nemzetközi Valutaalap nyugdíjcsökkentést kért cserébe, és nem engedte a bankok, a multik adóztatását, addig ilyen kérdések az oroszokkal "szóba sem kerülnek". Oroszországgal "egy beruházás finanszírozásáról fogunk megállapodni" - jelentette ki. Megjegyezte, az oroszok azért tesznek vonzó ajánlatot Budapestnek, hogy "ne veszítsenek el valamit, ahol ma jelen vannak". Orbán Viktor az orosz-magyar kapcsolatokat úgy kommentálta, hogy azok "ma rendben vannak".

Egyenrangú partnerek vagyunk

A múlton nem lehet változtatni, a jövőn viszont igen, és érdemes is - mondta, úgy jellemezve kormánya jövőképét, hogy egy erős Magyarországot akarnak, amely nem alárendeltje, hanem egyenrangú partnere más államoknak. "És igaz, hogy a múltban megszálltak bennünket a németek is, a szovjetek is, de a jövőt illetően mi a németekkel is meg az oroszokkal is egyenrangú kapcsolatokat akarunk kiépíteni" - fejtette ki, közölve, hogy ez az elképzelés sikeres, hiszen ma Magyarország egyenrangú partnere Oroszországnak, Németországnak és a világ más államainak. Felidézte, hogy egy évvel ezelőtt állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok kölcsönös előnyökön nyugvó fejlesztéséről, és - mint mondta - amiben megegyeztek, azt az oroszok betartották.

Az orosz-magyar kapcsolatok rendben vannak

Az ország függetlensége nem sérült - jelentette ki a miniszterelnök -, Oroszországgal egyenrangú partnerek vagyunk, az orosz piachoz hozzáférhet a magyar gazdaság, nő az export, az orosz-magyar kapcsolatok ma rendben vannak. Oroszországnak sem éri meg egyébként elveszíteni Magyarországot, nekik is veszteség lett volna az orosz technológiát veszni hagyni, ezért is tettek egy rendkívül vonzó ajánlatot. Kapcsolódó szerződések pedig nincsenek – hangsúlyozta a miniszterelnök - minden kérdésről külön tárgyalnak az orosz partnerrel. A mostani szerződés egyébként az Országgyűlés jóváhagyásával, ösztönzésére született, a 2011-ben elfogadott hosszú távú nemzeti energiastratégia pedig a villamos energia térnyerését szorgalmazza. Magyarország célja az, hogy az itt felhasznált energia minél nagyobb része hazai termelés és minél olcsóbb legyen, ez a rezsicsökkentés alapja is – emelte ki a miniszterelnök a 180 percben.

"Jó kis rezsicsökkentés lesz ez is"

A harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök megerősítette azt is, várható, hogy újabb külföldi kézben lévő energiaszolgáltatókat vásárol vissza az állam. Jelezte, hogy az újabb rezsicsökkentés mértékéről a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén döntenek a jövő héten. "Jó kis rezsicsökkentés lesz ez is" - fogalmazott a kormányfő.

A magánmonopólium sokkal rosszabb, mint az állami

Arra a kérdésre, szerinte lesz-e olyan lakossági energiaszolgáltató, amely a rezsicsökkentés miatt kivonul Magyarországról, Orbán Viktor azt válaszolta: "a múltkor is visszavásároltunk egy nagyon jelentős energiaszolgáltatót, a Főgázt. (...) És ilyen mozgások még lesznek a jövőben is". Álláspontja szerint ugyan igaz, hogy a magángazdaságnak sok erénye van az állami tulajdonnal szemben, de ha monopóliumokról van szó, akkor "a magánkézben lévő monopólium sokkal rosszabb, mint az állami kézben lévő", mert ha magántulajdonban vannak, kifosztják az embereket. "Ezért ahol monopólium van, ott én nem fogadom el, hogy hosszabb távon is fennmaradjanak magánmonopóliumok, hanem arra törekszem, hogy köztulajdon jöjjön létre" - mondta a miniszterelnök, példaként említve az energia lakossághoz való eljuttatásának területét, ahol szerinte az államnak növelnie kell szerepét.

"Magyarország ma egy győztes ország"

A rádióinterjúban szóba kerültek az ország gazdasági mutatói is, amelyekkel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: bár tökéletes országok és kormányok nincsenek, de "Magyarország ma egy győztes ország", ennek az alapjait pedig meg kell tartani, erre kell építeni a döntéseket. Szerinte egyébként a 2013-as dunai árvíz legyőzése fordulópontot jelentett, mert az ország akkor világos bizonyítékát adta annak, hogy ha a magyarok összefognak, bármilyen bajt képesek legyőzni. Ez megteremtette "a gazdasági sikerek lelki, pszichológiai alapjait", és innentől kezdve jöttek a jó eredmények - mondta a kormányfő.