Átadták a 100-as vasúti fővonal felett átvezető karcagpusztai felüljárót

Átadták a Budapest-Záhony közötti 100-as vasúti fővonal korszerűsítésének keretében épített karcagpusztai vasúti felüljárót. A 4-es számú főútvonalról le-, illetve oda felvezető 113 méter hosszú, kétsávos létesítmény 1,3 milliárd forintos beruházással készült el.

A Karcagon és környékén élők körében régóta hiányolt fejlesztés valósult meg a 4-es számú főút balesetveszélyes szakaszán, amely korábban az ország egyik legveszélyesebb vasúti-közúti átkelője volt - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átadási ünnepségen.

Az utóbbi években már azért történt kevesebb baleset, mert a közlekedők közül aki tehette, elkerülte ezt a helyet - jegyezte meg, hozzátéve: "a vasúti sorompó sokszor olyan hosszú ideig volt leeresztve, hogy a karcagi pusztaságról még a Mátra vonulatait is felfedezhette az autós a kényszerű várakozás közben". A mostani fejlesztés átadása Karcag történetében is jelentős dátum, hiszen általa lényegesen megváltozott a település és a táj arculata - mondta a tárcavezető.

Dobos László, Karcag fideszes polgármestere emlékeztetett arra, hogy a nyugati oldalon lévő felüljáró mellett a város keleti szegletében a tavalyi év végére egy vasúti aluljáró készült el, és a vasúti korszerűsítés keretében megújul Karcag vasútállomása is.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a 100-as vasúti fővonalon naponta több mint 100 vonat közlekedik, és emiatt Karcagnál a vasúti-közúti kereszteződésben a sorompó a 24 órából hatban leeresztett állapotban volt.

Jelezte: Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közlekedési infrastruktúra állapotának javításáért idén újabb fejlesztések indulnak. Így 2015 tavaszáig megújul a 31-es számú főút mintegy 30 kilométeres megyei szakasza, valamint a 33-as főút 38 kilométeres szakasza kap 11,5 tonnás teherviselést lehetővé tevő burkolat-megerősítést.