Az "Internet nem felejt" - fiatalokat célzó program indult

Az előadássorozat célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a világháló veszélyeire és megtanítsák őket arra, hogy hogyan védhetik meg magukat.

Az "Internet nem felejt" címmel indított programot az ország közép- és szakiskolásai számára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A március közepéig tartó előadássorozat célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a világháló veszélyeire és megtanítsák őket arra, hogy hogyan védhetik meg magukat. A fiatalok átlagosan naponta 3 és fél órát töltenek a számítógép előtt és minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás.

A fiatalok többsége nem érzi veszélyesnek a világháló használatát. Azt állítják, legtöbbször odafigyelnek arra, hogy mit osztanak meg például a közösségi oldalakon. Az egyik budapesti szakiskola igazgatója viszont azt mondja: náluk már olyan esetre is fény derült, amikor egy diákot drogkereskedők szerveztek be a világhálón keresztül. "Drogügyletekre zsarolták őt az interneten keresztül. Ezt szerencsére a gyerek már egy bizonyos fázis után elmondta a bizalmi embernek, így be tudtunk avatkozni és ki tudtuk őt menteni ebből a helyzetből" – nyilatkozta az igazgató.

Magyarországon minden negyedik gyereket ért már zaklatás az interneten keresztül - mondja az igazságügyi tárca államtitkára. Az "Internet nem felejt" címmel azért indítottak programot, hogy a tudatos internethasználatra tanítsák meg a fiatalokat. Március végéig az ország 30 intézményében, több ezer tanulót szólítanak meg.

"Ennek elsősorban az a célja, hogy a végén szembesítsük a fiatalokat azzal, hogy valójában jogsértéseket követtek el, valójában nem jól használták az internetet, illetve hány helyre tették ki korlátlan elérhetőségként a személyes adataikat, hányan találhatják meg innentől kezdve bármikor őket" – mondta Balatoni Monika, a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A program célja az is, hogy a fiatalokat meggyőzzék arról, hogy az internetes zaklatás esetén érdemes felnőtt segítségét kérniük. Jelenleg ugyanis 90 százalékuk nem jelzi, ha ilyen helyzetbe kerül, például azért, mert a felnőttek jelentős része nem mozog otthonosan az internet világában. Ezért a jövő tanévtől már a pedagógus továbbképzésnek is része lesz a közösségi médiával kapcsolatos ismeretanyag.