Az amerikai kormány megvált egészségbiztosítási portálja eddigi működtetőjétől

Az írországi, dublini székhelyű nemzetközi vezetési tanácsadó, technológiai szolgáltató és kiszervező vállalat, az Accenture PLC fokozatosan meghódítja az amerikai kormányzatot: legújabb szerzeménye a HealthCare.gov, az amerikai kormány egészségbiztosítási tőzsdeportálja.

Az amerikai kormány a hét végén bejelentette, hogy megválik a honlap eredeti működtetőjétől, a CGI Federaltól - a kanadai CGI Group információs technológiai és rendszerszervező cég amerikai leányvállalatától -, amely felépítette a honlapot, de azóta is birkózik a felmerült hibákkal. A fiaskó nagy szégyen az amerikai kormány számára a Barack Obama elnök szorgalmazta teljes egészségügyi reformprogram kapcsán.

A honlap, az egészségügyi reform keretében, egészségbiztosítást kínál és szervez amerikaiak millióinak, akik korábban nem tudtak ehhez hozzáférni, egyebek közt már meglévő egészségi problémáik miatt, amiért a biztosítók elutasították őket. A portál október elsején indult, de november végéig alig működött, rendszeresen összeomlott az érdeklődők rohamától - írta a Dow Jones hírügynökség.

Az Accenture-nél vasárnap közölték, hogy egyéves szerződést kaptak az egészségbiztosítási piaci honlap műszaki javításának folytatására.

Az Accenture, a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, eddig már egészségbiztosítási piacot épített Kalifornia szövetségi állam számára is, és az övé amerikai szövetségi adóhivatal, a gazdasági statisztikával is foglalkozó népszámlálási hivatal és az amerikai oktatási minisztérium honlapja is.

A CGI Group a világ ötödik számú információs technológiai szolgáltató cége.