KDNP-IKSZ: bocsássák szabadon a belorusz politikai foglyokat!

A belorusz politikai foglyok szabadon bocsátását sürgeti a Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a belorusz nagykövetség előtt úgy fogalmazott: Fehéroroszország az utolsó európai diktatúra. Egy olyan rendszer működik az unió határán, ahol sem a sajtószabadság, sem a politikai véleménynyilvánítás szabadsága nem garantálható, ahogy a választások tisztasága sem.

Kitért arra is, hogy a legutóbbi választások előtt az állami médiában nem, vagy csak kis mértékben jelenhettek meg ellenzéki politikusok, akik nem fejthették ki elképzeléseiket. Szólt arról, hogy amikor a választási visszaélésekre, csalásokra lehetett volna felhívni a figyelmet a hatóságok blokkolták több helyen a mobilinternet szolgáltatást, a különféle közösségi portálokat.

A KDNP és az IKSZ sajtótájékoztatója a belorusz nagykövetségnél


Rétvári Bence utalva az ortodox karácsonyra azt mondta: sok család azért nem lehet egységes, mert a belorusz hatalom egyik eszköze, hogy ellenzéki vezetők családjából mesterségesen kiszakítják a gyerekeket és gyámság alá helyezik. Ez a politikai megfélemlítés része - tette hozzá.

Kiemelte: ismerős az 50-es, 60-as évek Magyarországának világából a politikai bebörtönzések jelensége, és szolidaritását fejezte ki az ottani kereszténydemokratákkal. A KDNP-s politikus követelte, hogy biztosítsák a szabad politikai jogokat, ne próbálják meg adminisztratív eszközökkel, bebörtönzésekkel ellehetetleníteni a politikusok munkáját.

Csontos Sandra, az IKSZ alelnöke az emberi jogok fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette: azt gondolják, az ellenzék szükséges része a demokráciának és nagyon fontos, hogy lehessenek ellenzéki képviselők, akik szabadon kinyilváníthatják véleményüket.

Pálfalvi Milán, az IKSZ alelnöke hozzátette: információik szerint jelenleg 11 személyt tartanak huzamosabb ideje fogva nyíltan politikai okokból. Kiemelte: a gyakorlat szerint csak akkor kerülnek szabadlábra a politikai nyilatkozatot írnak alá, ami egyenlő a beismeréssel, és ezáltal a választásokon való indulásokat akadályozza meg a hatalom. A másik esetleges lehetőség a kegyelmi kérvény benyújtása az államfőhöz. Ezek a politikai foglyok gyakran szovjet mintájú munkatáborokban töltik büntetésüket, nem fogadhatják hozzátartozóikat és sokukat magánzárkába zárják, szigorított körülmények között.

A sajtótájékoztatón végén a résztvevők több belorusz politikai fogoly fényképét helyezték el az ország nagykövetségének kerítésénél.