Rétvári Facebook-on reagált Gyurcsány Vatikáni szerződést érintő terveire

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára közösségi oldalán válaszolt a DK vezetőjének.

„Magyar katolikus iskolás gyerekeket, betegeket, időseket, műemlékvédőket és közgyűjteményeket hoz kellemetlen helyzetbe Gyurcsány Ferenc, ha a vatikáni megállapodás felmondásáért harcol.” Ezt Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára írta közösségi oldalán.

A Demokratikus Koalíció vezetője pártja programjának ismertetésekor, december elsején beszélt arról, hogy felbontanák a megegyezést, amely azt tartalmazza, hogy a jövőben az államival azonos módon biztosítják majd a katolikus egyházi intézmények finanszírozását Magyarországon. Másnap hagyta jóvá az Országgyűlés a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti megállapodás módosítását. A frakciók a tartózkodó MSZP kivételével, igennel voksoltak, a Demokratikus Koalíció független képviselői nemmel szavaztak.

Néhány hete, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az Apostoli Szentszék képviselője írta alá a megállapodást a parlamentben, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius úgy fogalmazott: az egyház továbbra sem kér magának privilégiumokat. Az egyház nyugodt körülmények között szeretné folytatni évezredek óta zajló nevelő és szociális tevékenységét, és örömmel látja, hogy a magyar állam ezt elismeri és biztosítja a működéshez szükséges eszközöket - mondta a nuncius.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor azt mondta: a jövőben az államival azonos módon biztosítják majd a katolikus egyházi intézmények finanszírozását, de más fontos kérdésekről is megállapodtak. A megállapodás kitér többek között az egy százaléknak a kérdésére, a katolikus felsőoktatás kérdésére, vagy akár a közgyűjtemények kérdésére – tette hozzá.

Az egyházi köznevelésben jelenleg több mint 220 ezer diák tanul, az összes tanuló 11-12 százaléka. Az egyházi gyermekvédelemben és nevelőszülői hálózatban három év alatt négyszer több lett a férőhely.

Október elején a magyar-vatikáni vegyes bizottság ülése után Semjén Zsolt azt mondta: az előző kormány a jogállamot sértő módon nem tartotta be a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti diplomáciai megállapodást. Nem fizettek ki juttatásokat, ezzel megkárosították az egyházi iskolába járó gyermekeket és tanárokat. Hozzátette: jogellenesen az egyházi kórházak sem kaptak meg bizonyos összegeket.

Vasárnap Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára közösségi oldalán a Vatikáni szerződéssel kapcsolatban azt írta:"Ha tehát Gyurcsány Ferenc a megállapodás felmondásáért harcol, akkor nem püspököket vagy kúriai bíborosokat hoz kellemetlen helyzetbe, hanem magyar katolikus iskolás gyerekeket, betegeket, időseket, műemlékvédőket és közgyűjteményeket". Hozzátette azt is: a DK politikájának egyházellenessége már évek óta markáns elem, a párt karakterének fontos részévé tették a történelmi egyházak rendszeres támadását.