Új gyárat építene találmányára egy szegedi fiatal

Új típusú hangszórót fejlesztett ki a most húszéves Papp Gergely, akinek technológiájáról nemzetközi cégek is érdeklődtek már.

Új rendszerű hangszórót fejlesztett ki, egy húszéves szegedi fiatalember, Papp Gergely.  A berendezés az eddigieknél sokkal alacsonyabb és sokkal magasabb hangtartományra is képes. Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola Gábor Dénes Tagintézményébe járt, ahol Masa László, a fiatalember korábbi tanára azt mondta, ilyen eredményre az ő két évtizedes pályafutása alatt még nem volt példa.
Új típusú hangszórót talált fel egy magyar fiatal - a 180 perc riportja

A tanár szerint diákja tehetsége hosszú ideig rejtve maradt. „Iszonyatosan szorgalmasan, egy megadott célra koncentrálva, főleg a kezével és az eszével dolgozott – úgy szokták, mondani, empirikus úton fedezte fel azt a világot, amelybe beleásta magát”.

Mint Papp Gergely elmondta, sokat táncolt, nagyon szerette a zenét, és próbálta a műszaki érdekeltségét összefűzni a muzsikával, így jutott el a hangszórókhoz, illetve a hangosítás technikáig.  A fiatal férfi elektronikai műszerész édesapja segítségével kezdett hangtechnikával foglalkozni, és egy szegedi cégnél vállalt munkát, ahol tanítás után rendszeresen hangszórókat javított. Az évek során több száz hibás berendezéssel találkozott, és azon gondolkodott, hogyan lehetne ezeket a rendellenességeket kiküszöbölni valamilyen újítással. A megoldás két, két és fél év fejlesztés után született meg. A teljesen új elrendezésű, nem hagyományos elv alapján működő, hosszú élettartamú berendezéssel jóval nagyobb hangnyomást, nagyobb érzékenységet és jobb hangminőséget sikerült elérnie, és a frekvencia átvitele is lényegesen szélesebb a szokásosnál.

Vermes János, a feltaláló konzulens tanára szerint az újítás teljes mértékben Papp Gergely önálló eredménye. 2012-ben Pozsonyban az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén megkapta a szlovák szabadalmi hivatal különdíját. A versenyen 87 pályázat volt három tucat országból.  Ezt követően a Magyar Innovációs Szövetség benevezte az amerikai ifjúsági tudományos világversenyre (ISEF), melyet Arizona államban rendeztek idén májusban.

Az eseményre több forduló után közel 1600 diákot hívnak meg a világ 70 országából. Magyarországról idén egyedül Papp Gergely jutott be a versenyre, amelynek zsűrijében Nobel-díjas tudósok is ülnek, és egy kategóriában több nyertest is hirdetnek. A megmérettetésen – amelynek első helyezései a középiskolai tudományos világ Oscar-díjainak számítanak – Papp Gergely harmadik helyezést ért el ötletével, és több cég is érdeklődött az általa kifejlesztett technológiáról.

Ősszel megkezdődött a találmány nemzetközi szabadalmaztatása, Magyar Innovációs Szövetség a bejelentési költségek egy részét elnyerte a Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása elnevezésű programból.

Mint Papp Gergely elmondta, szeretne létrehozni egy olyan magyarországi céget, illetve márkát, amilyen itthon még nem volt, távolabbi a célja egy hazai hangszóró összeszerelő, illetve gyártó vállalkozás. Arra a kérdésre, hogy világmárka lesz-e az övé, azt válaszolta, ehhez harminc-negyven év kell az első gyártmány előállítása után. Első körben világcégekkel akarja felvenni a kapcsolatot, ami már folyamatban van, azt szeretné ugyanis, hogy a termékét egy ilyen nagy vállalkozás kivitelezze. Ennek oka, hogy biztos akar lenni benne, tényleg a megadott leírások, az általa kidolgozott technológiai folyamat alkalmazásával gyártják majd az új típusú hangszórókat.