Digitális átállás: lekapcsolták a barcsi tévétornyot

2014-re mindenütt megszűnik a földfelszíni sugárzás. Az érintettek csak dekóderrel, set-top boxszal vagy újfajta tévékészülékkel tudják fogni a digitális jelet. Az átállás első, jelképes fázisa elhanyagolható számú tévénézőt érint.

A Kossuth Rádió által megkérdezettek többsége nem tudja, mit jelent a digitális átállás, a modern készülékek viszont igen – hangzott el a 180 percben.

Egy elektronikai üzlet eladója elmondta: a vásárlóknak nem is kell foglalkozniuk a kérdéssel, a boltokban kapható televíziók túlnyomó többsége képes kezelni az új jelrendszert. Akik viszont még tetőantennával tévéznek – az országban mintegy félmillió háztartás –, érdemes készülniük arra, hogy 2014-re mindenütt megszűnik a földfelszíni sugárzás.

Első lépésben nem sokkal dél után lekapcsolták a barcsi tévétornyot, a vételkörzetben élők novembertől már csak dekóderrel, set-top boxszal vagy újfajta tévékészülékkel tudják fogni a digitális jelet. Az átállás első, jelképes fázisa elhanyagolható számú tévénézőt érint – mondta Piller András az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója, hangsúlyozva: az átállás miatt nem kell új televíziót venni, elegendő egy megfelelő dekóder beszerzése. A rászorulók részére az állam ingyenesen biztosít ilyen készüléket – hangzott el a műsorban.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke (j) Barcs az első digitális város feliratú emléktáblát ad át Karvalics Ottónak, Barcs város polgármesterének (b) azon a sajtótájékoztatón ahol a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatót tart a digitális átállásról, az M1 déli Híradójának élő kapcsolása keretében a Somogy megyei Barcs polgármesteri hivatal tanácstereméből 2012. október 31-én. MTI Fotó: Varga György

(MTI Fotó: Varga György)

A vezérigazgató hozzátette: a digitális technológia jobb képet és hangot biztosít, és olcsóbb is ez a fajta műsorszórás.