Sok a tévhit a digitális átállás körül

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség tapasztalatai szerint a jövő évre tervezett digitális televíziós átállással kapcsolatban a lakosság még mindig nem kellően tájékozott, ezért a szövetség együttműködne a hatóságokkal az eredményesebb felvilágosítás érdekében.

A kábeltévés szolgáltatók szakmai szervezete az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a digitális átállás a jelenleg egyszerű antennával, előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni tévés műsorszórás lekapcsolását jelenti. Hangsúlyozzák, hogy ezután - a tévhittel ellentétben - nemcsak a digitális földfelszíni műsorszórás szintén antennás vételét lehet választani, hanem a jogszabály szerint a kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz is igényelhetnek majd támogatást a rászorulók.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a digitális átállás nem jelenti a hagyományos analóg kábelhálózatok megszűnését. A kábelszövetség információi szerint azonban egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani. Igyekeznek elhitetni velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, így a jelenlegi kábelszolgáltatója megszűnik, holott e folyamat miatt nem kell beszüntetnie a működését.

Az MKSZ felajánlja együttműködését a hatóságoknak a minél eredményesebb technológiasemleges lakossági felvilágosítás érdekében. Közleményük szerint néhány hónapon belül megkezdődhet az analóg földfelszíni műsorsugárzás lekapcsolásával összefüggő lakossági kommunikáció.