Nagy kínai autó jön Európába

Német lapértesülések szerint a kínai Chery autógyár hamarosan megkezdi az európai piacra szánt felső kategóriás gépkocsik gyártását.

A Financial Times Deutschland úgy tudja, a legnagyobb kínai autóipari vállalat az izraeli Israel Corp. ipari konglomerátummal és az osztrák-kanadai tulajdonban lévő Magna autóipari beszállító céggel hoz létre vegyes vállalatot.

A Skoda Octavia méretű modell gyártása jövőre indul be Kínában, s ezekből már exportálnak is Európába. A lap beszámolója szerint első ízben érkeznek Kínából az európai szabványok alapján gyártott autók Európába, s ezzel komoly konkurenciát támaszthatnak az ottani gyártóknak.

Az MTI korábbi híre szerint a Chery Auto júniusban rekordmennyiségben értékesített külföldre: a 16 500 darabos export 106 százalékos éves növekedést jelentett. A cég júliusi közlése szerint az értékesítési adatok a legjobbak 2008, a pénzügyi válság kezdete óta. A vállalat 2011 első felében összesen 71.827 személygépkocsit adott el külföldre, ami 88,5 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest.

A Chery legnagyobb külföldi piaca Brazília, amely a teljes féléves exportból több mint 25 százalékkal részesedik. A nagyobb vásárlók közé tartozik még Oroszország, Ukrajna, Irán és Egyiptom.